Pred vložitvijo v vladno proceduro bo Širčin predlog zakona podan o deležu za umetnost v investicijskih projektih v razmislek tistim, ki se največ ukvarjajo z investicijami javnega značaja. Foto: BoBo
Pred vložitvijo v vladno proceduro bo Širčin predlog zakona podan o deležu za umetnost v investicijskih projektih v razmislek tistim, ki se največ ukvarjajo z investicijami javnega značaja. Foto: BoBo
Stavba Državnega zbora
Predlog zakona je namenjen dvigovanju kakovosti javnih prostorov in javnih zgradb, ki se jih na določeni točki že zdaj opremi z umetniškimi deli, po novem predlogu zakona bi se to po mnenju direktorja muzeja za arhitekturo in oblikovanje Matevža Čelika odvijalo na bolj racionalen in strokoven način. Foto: BoBo

"S tem pridobivajo umetniki in predvsem javnost, ki vstopa v te prostore," je povedala Širca o predlogu zakona, ki predvideva, da bi moral investitor ob nastanku nove zgradbe, novega prostora ali velike obnove zgradbe oziroma prostora nameniti določen delež sredstev za to, da se pripravi tudi projekt, ki lahko posega na vsa umetniška področja.

"Strokoven način opremljanja z umetniškimi deli"
Zakon o deležu za umetnost v investicijskih projektih bi zajemal investicije javnega značaja, v katere vlagajo država oziroma lokalne skupnosti, veljal pa bi tudi za javno-zasebna partnerstva. "Gre za mehanizem, ki je namenjen dvigovanju kakovosti javnih prostorov in javnih zgradb, ki se jih na določeni točki že sedaj opremi z umetniškimi deli. Na podlagi predloga zakona bi se to zgodilo na bolj racionalen in strokoven način," je povedal direktor muzeja za arhitekturo in oblikovanje Matevž Čelik in dodal, da je takšna praksa že dlje časa uveljavljena v številnih državah.

Odstotek, ki naj bi ga oddvojili od investicij javnega značaja, bi bil po predlogu Širce lahko enoten in bi znašal 1,25 odstotka celotne vrednosti investicije, ali pa bi se spreminjal na podlagi višine investicije. Pri pripravi predloga zakona so razmišljali so tudi o sankcioniranju tistih, ki bi se hoteli zakonu izogniti - denimo tako, da se investitorju ne bi izdalo uporabnega dovoljenja.

Sredstva bi nadzorovalo koordinacijsko telo
Širca se pri pripravi predloga zakona ni zgledovala po zelo natančnih regulacijah, ker so le te v Sloveniji običajno povezane "s preveč kompliciranimi, preveč dragimi in včasih tudi neučinkovitimi modeli". Sredstva, pridobljena na podlagi investicij javnega značaja, naj bi po predlogu nadzorovalo koordinacijsko telo, ki bi lahko delovalo znotraj ministrstva za kulturo, nepremičninskega sklada ali druge organizacijske oblike.

Uvedba deleža za umetnost v investicijskih projektih je imela med številnimi projekti visoko prioriteto že za časa ministrovanja Širce. Na Zavodu za kiparstvo so izvedli izčrpno raziskavo o uvedbi deleža za umetnost v investicijskih projektih na podlagi praks iz tujine, okviren predlog zakona pa je obravnavala in se do njega pozitivno opredelila tudi strokovna skupina ministrstva za kulturo Dom za prostor.