Majda Širca upa, da bo Boštjan Žekš branil proračun ministrstva za kulturo. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Majda Širca upa, da bo Boštjan Žekš branil proračun ministrstva za kulturo. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar

"Ministrstvo predajam v dobre roke. Upam, da bo nadaljevalo zdajšnje dosežke in tudi zdajšnje napore, predvsem pa dozdajšnje 3-letno odpiranje vrat v tej hiši, ki je temeljilo na sodelovanju, na dialogu, na vključevanju, ne pa zapiranju pred ostalimi," je ob predaji ministrskih poslov dejala Majda Širca.

"Če bo sodelovanje in delovanje še naprej tako, se za kulturo ni bati," je poudarila Širca in njenemu nasledniku Boštjanu Žekšu namenila nekaj besed. Predvsem je izpostavila napovedani rebalans, za katerega upa, da bo branjen: "... kot smo ga branili in dosegli skupaj s celotnim kulturnim sektorjem, saj je rebalans kulturi jemal 38 milijonov."

"Potem ko so vsi ustvarjalci rekli ne, je bil branjen in tudi ti ga boš v četrtek branil na seji vlade," je ministru Žekšu dejala Širca.

Žekš: Obstaja dvom, ali bo šlo
"Poskušal bom narediti, kar se da," je nato dejal Žekš in poudaril, da mu je Širca izrazila veliko zaupanje. "Hkrati pa tudi dvom, ali bo šlo," je dejal Žekš. Širca je na njegove besede optimistično odgovorila: "Seveda bo šlo." Žekš je še pojasnil, da mora najprej videti, kako je šlo do zdaj, potem pa "bodo šli naprej".

"Tokrat predaja poslov s stiskom rok"
Predaja poslov na ministrstvu za kulturo je potekala v sproščenem ozračju brez ostrih besed, ki so zaznamovale predajo ministrstva Majdi Širca iz rok njenega predhodnika Vaska Simonitija, ko je predaja potekala celo brez stiska rok.

Spomnimo: Majda Širca je ob prevzemu resorja svojega predhodnika pospremila z oceno, da jo na področju kulture čakajo "dobri nastavki", Simonitijevo ministrovanje pa je označila s komentarjem, da se je "gotovo trudil" in da mu je zagotovo marsikje uspelo, očitala pa mu je "premalo dialoga z uporabniki".

Simoniti pa ji je odgovoril, da ministrstvo pušča "v dobri kondiciji", in poudaril, da noče, da bi se v prihodnosti "iskal alibi v situaciji". Na vprašanje, ali misli, da je Majda Širca dovolj strpna za kulturno ministrico, pa je takrat dejal: "Hudo mi je, da gospa Širca ne loči svobode govora od prostaškega in sovražnega govora. Za kulturno ministrico se mi to ne zdi preveč kulturno."

"Minister me - in ne prvič - pušča brez besed," je bil odziv Širčeve. "Sama kulturni resor razumem kot prostor kritičnega, odprtega dialoga, ki bo v korist delujočim na področju kulture."