Foto:
Foto:
Ostal je le še most ...

Umetnika sta namreč avtorja postavitve, ki obsega 7.532 vrat, okrašenih z oranžnimi tkaninami. Njuno postavitev si je v dobrih dveh tednih ogledalo več milijonov ljudi, kar pomeni, da je umetniški projekt na 37 kilometrov sprehajalnih stez zvabil kar petdesetkrat več ljudi, kot se jih po teh poteh potika običajno.

Svojevrstna zimska idila
Zakonca sta zaradi protestov naravovarstvenikov morala na dovoljenje čakati vrsto let, projekt pa ju je stal 21 milijonov dolarjev - stroške sta pokrila sama. Pet metrov visoke instalacije so bile še posebej lepo vidne iz zraka in od daleč, ko si je mogoče ogledati park, ki je sredi zimskega mirovanja zaživel v močnih barvah.

Postavitev, ki sta jo umetnika poimenovala Vrata 1979-2005, si je med drugimi ogledala tudi ameriška prva dama Laura Bush, letnici v poimenovanju projekta pa označujejo obdobje, ki sta ga Christo in njegova žena Jeanne Claude porabila za priprave in zbiranje potrebnih dovoljenj.

Sedaj so park že vrnili v 'normalno' stanje, obiskanost projekta pa je lahko lepa spodbuda za podobne projekte v prihodnosti.