Foto: BoBo
Foto: BoBo

Gradnja Centra Rog je bila po besedah t. i. Skupščine neuporabni*c*kov Centra Rog vseskozi načrtovana z namenom, da se neposredna okolica gentrificira in spremeni v ekskluzivno območje. Gre za načrtno dvigovanje cen nepremičnin, ki bodo še manj dostopne mladim. Projekt je po njihovem mnenju že od začetka zaznamovan z deložacijo uporabnikov na začetku leta 2019, torej v času epidemije. Sledile so kršitve delavskih pravic in poškodbe delavcev, posek dreves na Petkovškovem nabrežju, sporne prakse pa se nadaljujejo tudi v fazi odpiranja te nove ustanove.

Sorodna novica Nov javni zavod Center Rog naj bi zagotovil prostore več kot 500 ustvarjalcem

Očiten odmik od prvotne socialne in civilnodružbene drže
Skupščina neuporabnic tudi glede dodeljevanja prostorov izpostavlja tri sporna dejstva. Po njihovem mnenju so bili namreč "izbrani k izrazito premožnim strankam namenjeni ponudniki, kar je jasen odmik od prvotne socialne in civilnodružbene drže, ki jo je Center Rog propagiral ob predstavitvah leta 2021".

Nadalje so opomnili, da je delež prostorov, ki naj bi bil namenjen ustvarjalcem, "neproporcionalno majhen in ne bo v ničemer naslovil nastalega pomanjkanja delovnih prostorov v Ljubljani, kot je bilo obljubljeno". Po njihovem mnenju se skupaj s končno podobo objekta kristalizira tudi, komu in čemu bo namenjen ta 27-milijonski projekt, ustvarjanju bo namreč namenjena le četrtina zgradbe. Po njihovih podatkih bodo na približno tisoč kvadratnih metrih proizvodni laboratoriji, ki pa ne bodo zagotavljali stalnega delovnega prostora. Število studiev so z načrtovanih 25 zmanjšali na 18 individualnih in enega skupinskega. Ustvarjalcem, ki niso iz Ljubljane, so dodelili še pet bivalnih ateljejev, skupno še 1250 kvadratnih metrov. Manj kot 30 izbrancev pa bo deležno stalnega delovnega prostora. Restavracija, lokal, trgovina z visoko modo in vodstvo centra pa so tisti, ki so zasedli preostale prostore.

Kot tretje so poudarili še, da so pri dodelitvi prostorov "prednost dobili ponudniki iz ožjega kroga župana Zorana Jankovića in vodstva javnega zavoda Center Rog". Ob tem so navedli še spreminjanje razpisnih pogojev in kot "sporen primer" omenili družino Čeferin, ki je bila vpletena pri izpraznjevanju nekdanje tovarne koles.

Skupščina neuporabnic Centra Rog opozarja na nepravilnosti

Gradbene ekipe obnavljale še druge okoliške objekte?
Predstavili so tudi potek gradnje, saj so "iz zanesljivih virov izvedeli, da so gradbene ekipe pri delu na Centru Rog, sočasno z istimi delavci in opremo obnavljale tudi druge objekte v neposredni bližini, ki so v lasti oseb iz kroga Zorana Jankovića". Po njihovih besedah je namreč gradbena ekipa iz podjetja Makro 5 sočasno objavljala še te druge objekte.

"Seveda pri tovrstnih poslih ne gre nujno za nezakonito ravnanje, saj podjetje lahko delavce pošilja na več gradbišč zasebnikov, s katerimi ima pogodbe. Postavlja pa se vprašanje, ali so ti zasebniki dobili cenejše ponudbe podjetja Makro 5 na račun nižjih stroškov zaradi skupnih deponij, zapiranj cest in podobno. Ali so torej v sinergiji z javno gradnjo mestne občine direktno profitirali tudi zasebniki in seveda obratno, ali si je podjetje Makro 5, ki je na javnem natečaju za projekt gradnje Centra Rog oddalo najnižjo cenovno pogodbo, lahko privoščilo oddati ugodnejšo ponudbo ravno zato, ker so vedeli, da bo ta projekt za sabo potegnil še več zasebnih poslov," je bilo mogoče slišati. Neuporabniki se sprašujejo tudi, ali bo novi center bolj kot ustvarjalnost poganjal kapitalske dobičke in ali je gradbeni projekt vključeval še druge "prijateljske obnove".

Skupščina neuporabnic Centra Rog ob četrtkovem odprtju napoveduje tudi živo manifestacijo okoli samega objekta.