Fairey svoje freske praviloma natiska že v ateljeju, nato pa jih le prenese na izbrano javno površino. Foto: AP
Fairey svoje freske praviloma natiska že v ateljeju, nato pa jih le prenese na izbrano javno površino. Foto: AP
Orjaška stvaritev na stolpnici v Detroitu, ki svojega avtorstva niti ne skuša skrivati: logotip v sredini je v hipu prepoznaven. Foto: AP

Včasih se ob aretaciji pretvarjam, da nisem jaz, ampak kak moj učenec, če se tako izrazim. To pa zato, ker sem na neki točki ugotovil, da si nekateri možje v uniformah, ko ugotovijo, da imajo v rokah večjo ribo, zaželijo tako trofejo.

Shepard Fairey
Fairey na odkritju svoje freske, zaradi katere je zdaj v škripcih. Foto: AP

Grafiti umetnika Sheparda Faireyja so se pojavili na 14 stavbah po različnih koncih Detroita, med drugim na vodnem stolpu, na stolpnicah in na cestnih podvozih. "Samo zato, ker je znan umetnik, to še ne pomeni, da ni tudi vandal," ni nad umetniško intervencijo navdušena poročnica Rebecca McKay, ki pri detroitski policiji vodi oddelek za boj proti grafitom. "Z našega stališča gre v teh primerih za vandalizem."

45-letni Fairey in njegova prepoznavna znamka OBEY (leta 1989 se je rodila kot kampanja Andre the Giant Has a Posse, naslanja pa se na lik leta 1993 umrlega rokoborca) sta v središču 18 nadstropij visoke in skoraj 20 metrov široke freske na stavbi, ki je v lasti nepremičninskega podjetja Dan Gilbert's Bedrock.

Do pet let zapora (v teoriji)
Nalog za Faireyjevo aretacijo navaja zlonamerno uničenje lastnine, ki je, po prvih ocenah, povzročilo škode za devet tisoč dolarjev. V najslabšem primeru bi mu lahko grozilo pet let za zapahi in kazen v znesku do deset tisoč dolarjev.

Svojih namer ni skrival
"Še vedno včasih na ulicah brez dovoljenja počnem stvari. Česa se bom lotil tudi v Detroitu,"
je Fairey sam maja izjavil za časopis Free Press, ko je najavil svoj enotedenski obisk v mestu, med katerim je odprl tudi razstavo svojih del. V Detroit je prišel na vabilo kolektiva Library Street, lotili pa so se več projektov, ki niso imeli zelene luči mestnih oblasti.

Ulična umetnost za pomladitev mesta
Na svojem blogu se je umetnik po obisku tudi zahvalil Detroitu za topel sprejem, češ da mu je bilo tam v užitek delati. "Vedno sem imel rad Detroit, ker premore toliko bogatih tekstur, stare izveske, izjemno arhitekturo in zapuščene prostore, ki jih lahko napolnijo odpadniški umetniki," je zapisal. "Ima pa tudi nekaj kreativnih in progresivno usmerjenih članov skupnosti, ki ulično umetnost in grafite razumejo kot obnovo in pomladitev Detroita."

Fairey, ki se trenutno v Malagi v Španiji pripravlja na retrospektivno razstavo svojih del, se je na nalog za aretacijo tudi že odzval: vse skupaj se mu zdi "za umret smešno". V svoji dvajsetletni karieri je bil sicer aretiran že 17-krat, a pravi, da ne ve, kaj lahko tokrat pričakuje. "Včasih to pomeni dan ali dva v zaporu. Po navadi oklestijo obtožnico. Večina aretacij je za majhne reči. V nekaterih mestih, v Bostonu in očitno tudi v Detroitu, pa so obtožnice praviloma višje."

Policija ga je sicer že prosila, naj se oblastem preda sam, sicer pa napovedujejo, da ga bodo aretirali, ko se naslednjič pojavi v Detroitu.

Sicer pa je bil najodmevnejši Faireyjev "trk" z zakonom tisti iz leta 2012. Na dve leti pogojne zaporne kazni in 300 ur družbenokoristnega dela je bil obsojen, ko se je izkazalo, da je uničeval dokaze in ponarejal dokumente, da bi zakril, da je za svoj slavni "predsedniški" plakat Hope uporabil avtorsko zaščiteno, agencijsko fotografijo Baracka Obame.

Včasih se ob aretaciji pretvarjam, da nisem jaz, ampak kak moj učenec, če se tako izrazim. To pa zato, ker sem na neki točki ugotovil, da si nekateri možje v uniformah, ko ugotovijo, da imajo v rokah večjo ribo, zaželijo tako trofejo.

Shepard Fairey