"Skladbo sem ves čas pisala nekako po dveh tirih. Po eni strani z mislijo na majhne otroke, ki bodo v občinstvu, ampak po drugi strani pa tudi z mislijo na koncert za odrasle, se pravi, to naj bi bila vseeno skladba, primerna tudi za čisto normalen koncertni repertoar. Glede tega drugega dela mislim, da je danes lepo zazvenelo in sem vesela tega. Mogoče če ne bi imela omejitev za otroke, da bi si privoščila kakšno dinamično stvar več, ampak mislim, da skladba funkcionira," je o skladbi dejala skladateljica Larisa Vrhunc. Foto: Darja Štravs Tisu

V mladi kategoriji skladateljev pod 30. letom starosti je letos največ točk namreč prejela skladba The Card Players za godalni orkester slovenskega skladatelja Matica Romiha, rojenega leta 1996. Z letošnjim letom mladi skladatelji ne prejmejo naročila novega dela, bo pa zato Matic Romih, ki je navdušil delegate, kot spodbudo za nadaljnje delo prejel finančno podporo. Skladba The Card Players izhaja iz slike Kvartopirci baročnega slikarja Almanacha, katere motivi so igranje kart, veseljačenje, družabnost in sproščenost. Vse to je mladi skladatelj skušal izraziti v delu, ki je nastalo po naročilu Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije za Sozvočje svetov – Slike z razstave v sodelovanju z oddelkom za kompozicijo Akademije za glasbo v Ljubljani.

Malčki so lahko simfonično skladbo Tako tiho prvič slišali januarja v prostorih Radia Slovenija. Foto: Nada Žgank
Malčki so lahko simfonično skladbo Tako tiho prvič slišali januarja v prostorih Radia Slovenija. Foto: Nada Žgank

Edinstven uspeh slovenske glasbe je, da je hkrati v splošni kategoriji med devetimi priporočenimi deli, ki bodo deležna še posebej pogostega predvajanja na radijskih postajah, tudi delo Larise Vrhunc Tako tiho v izvedbi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Skladba je nastala v okviru projekta B-Air, izvedena je bila na več koncertih za dojenčke, malčke, otroke z motnjami v razvoju, njihove starše in spremljevalce, sledila pa je še izvedba v klasičnem koncertnem kontekstu za odraslo občinstvo.

Letos sta bili v splošni kategoriji na vrhu izenačeni deli Nuit francoskega skladatelja Othmana Louatija in Jubelhemd Švedinje Lise Streich – zadnja je prejela več najvišjih ocen, dvanajstic, in bo zato dobila naročilo za novo večjo orkestrsko skladbo.

Poleg tega so na Rostrumu potekale volitve novega predsedujočega tribuni in na tem mestu je švedskega glasbenega producenta nasledil Gregor Pirš, urednik uredništva za resno glasbo programa Ars.

Na letošnji triburni Rostrum se je tako ponovil za slovensko glasbo izjemen razplet iz leta 2015, ko je v mladi kategoriji slavil Matej Bonin, priporočilo v splošni pa je prejel Vito Žuraj.

Veliko več o dogajanju v Haagu lahko na programu Ars slišite v sredni večerni oddaji Arsov art atelje.

Slovenska zmaga in priporočilo na 69. skladateljski tribuni Rostrum