V kinu, kjer je deloval nemški režiser Ernst Lubitsch, bodo igralci ljubljanske Drame izvedli predstavo po njegovem nemem filmu Ko sem bil mrtev v režiji Diega de Bree. Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana
V kinu, kjer je deloval nemški režiser Ernst Lubitsch, bodo igralci ljubljanske Drame izvedli predstavo po njegovem nemem filmu Ko sem bil mrtev v režiji Diega de Bree. Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana
Vinko Möderndorfer
Prihodnje leto želijo med drugim predstaviti Vinka Möderndorferja kot večplastnega umetnika - pesnika, pisatelja, režiserja, dramatika in filmskega ustvarjalca. Foto: BoBo
Boris Pahor
Že pred odprtjem centra se je v Berlinu sredi novembra predstavil pisatelj Boris Pahor, ki so ga ob izidu žepnega ponatisa njegovega romana Nekropola gostili v Hiši literature Berlin. Foto: Borut Zivulovic /Bobo
Babylon, Berlin
Slovesno odprtje berlinskega slovenskega kulturnega centra bo v kinu Babylon. Foto: EPA

V Berlinu bo jutri slovesnost, s katero bo tudi uradno svoja vrata odprl tamkajšnji slovenski kulturni center. Slavnostno odprtje bo v kinu Babylon, kjer je nekoč deloval veliki Ernst Lubitsch, zato bo osrednji dogodek večera posvečen prav temu nemškemu režiserju. V izvedbi ljubljanske Drame bodo uprizorili njegovo predstavo Ko sem bil mrtev.

Prvi del otvoritvene slovesnosti bo namenjen krstnim izvedbam novitet nekaterih slovenskih avtorjev, ki živijo in ustvarjajo v Berlinu, pa tudi tistih iz Slovenije. Med drugim bo mogoče slišati pesem Vinka Möderndorferja, ki jo je uglasbil v Berlinu delujoči slovenski skladatelj Tomaž Bajželj. Izvedli jo bodo sopranistka ljubljanske opere Urška Arlič Gololičič, tenorist SNG-ja opere Maribor Martin Sušnik, za klavirjem bo Vladimir Mlinarič z Akademije za glasbo, flavtist bo Marko Zupan iz berlinskih simfonikov, hornist pa Andrej Žust iz berlinskih filharmonikov. Aleš Šteger je za ta del programa napisal črtico.

Sledila bo dramska priredba Lubitschevega nemega filma Ko sem bil mrtev (Als Ich tot war) v režiji Diega de Bree. Vodja centra Gregor Jagodič je spomnil, da je predstava zasnovana po prvem Lubitschevem nemem celovečernem igranem filmu, ki je dolgo veljal za izgubljenega, dokler ga niso leta 1994 našli prav Sloveniji. Po vzoru nemega filma bo tudi predstava brez besed, ob spremljavi pianista Jožeta Šaleja, vse vloge, tako moške kot ženske, pa igrajo moški - Alojz Svete, Janez Škof, Jernej Šugman in Boris Mihalj. Sicer je tudi Ernst Lubitsch v tej komediji o bonvivanu igral vlogo tašče.

Odpiranje vrat slovenskim ustvarjalcem
Kulturni center, ki ima pisarno na slovenskem veleposlaništvu v Berlinu, od 1. junija organizira prireditve na različnih lokacijah v mestu in drugje po Nemčiji. Njegovo poslanstvo je, "da skrbi za promocijo slovenske kulture in slovenskih umetnikov ter odpira vrata tam, kjer se le da", je dejal vodja in edini zaposleni na centru Jagodič.

Kot pravi, je center sicer še na začetku. Med drugim je v pripravi še spletna stran, mu je pa doslej, kot je dejal Jagodič, uspelo vzpostaviti že kar nekaj stikov in široko mrežo, kar odraža tudi program za letos in prihodnje leto. Center sodeluje tako z vladnimi kot nevladnimi organizacijami. V načrtu je tudi sodelovanje s slovenskim kulturno-informacijskim centrom na Dunaju Skica, saj je obema skupen nemški jezikovni prostor, a Jagodič ni želel povedati več, saj mora projekte najprej potrditi ministrstvo za kulturo.

Za center je na letni ravni predvidenih 85.000 evrov, sredstva pa prispeva ministrstvo za kulturo, ki tudi potrjuje program. Ta je, kot je pojasnil Jagodič, "naravnan predvsem v luči, da bi Slovenija poslala častna gostja na mednarodnem frankfurtskem knjižnem sejmu v letu 2020 ali 2021, kar pomeni, da je malo večji poudarek na literaturi, sicer pa zajema vse discipline umetnosti, se pravi, uprizoritveno, glasbeno, likovno ter intermedijske umetnosti".

Sredi novembra se je še pred uradnim odprtjem centra v Berlinu predstavil tržaški pisatelj Boris Pahor. Naslednji dogodek, ki ga pripravljajo, pa bo gostovanje akademskega pevskega zbora Tone Tomšič Univerze v Ljubljani ter baročnega orkestra akademije za glasbo s solisti ljubljanske Opere in profesorji Akademije za glasbo (glasbeniki se bodo nemškemu občinstvu predstavili med 14. in 16. decembrom). Pred koncem leta načrtujejo še odprtje fotografske razstave Urbana Cerjaka, koncert slovenskih samospevov ter branje del slovenskih pesnikov in avtorjev, prevedenih v nemščino, s slovenskim društvom Periskop.

Med slovenskimi umetniki, ki jih bodo v slovenskem kulturnem centru predstavili prihodnje leto, je prav Vinko Möderndorfer, čigar dela so pred kratkim izšla v nemškem jeziku. Predstavili njegov raznoteri opus – od literarnega do filmskega. Na center so se že obrnili tudi številni drugi slovenski umetniki, ki bi se želeli predstaviti v Nemčiji.