Na grobnico so leta 1980 naleteli gradbinci, ki so kopali temelje za novo stolpnico. Ker je bilo v tistem času odkritih ogromno arheoloških najdbišč, so predmete samo katalogizirali in pospravili v arhive, kjer so bolj ali manj utonili v pozabo. Foto: Reuters
Na grobnico so leta 1980 naleteli gradbinci, ki so kopali temelje za novo stolpnico. Ker je bilo v tistem času odkritih ogromno arheoloških najdbišč, so predmete samo katalogizirali in pospravili v arhive, kjer so bolj ali manj utonili v pozabo. Foto: Reuters
Vhod v dva tisoč let staro grobnico, kjer so našli domnevno Kristusovo družino
Pa to celo ni prvič, da so arheologi izkopali domnevno Kristusovo grobnico. Leta 1926 je bila odkrita t.i. Jamesova kostnica, ki naj bi bila - tako trdi Jacobovici - ukradena iz groba, ki so ga do konca odkopali leta 1980. Kostnico so nekaj časa razstavljali kot posmrtne ostanke Jezusovega brata, a je bila kasneje razglašena za ponaredek. Foto: Reuters
Skica grobnice in nad njo Jezusovo družinsko drevo. Foto: Discovery
Takole je od blizu videti napis na eni od kostnic, ki bodo verjetno zanetile še kar nekaj sporov v strokovni javnosti. Foto: Reuters

Če se bo izkazalo, da je Simcha Jacobovici v resnici posnel dokumentarec o dva tisoč let starem grobu Jezusa Kristusa in njegove družine, je to odkritje, ki bo, kot bi verjetno rekel Dan Brown, “zamajalo temelje krščanske vere”. Podrobneje je svoje odkritje predstavil danes na tiskovni konferenci, katere prizorišče je skrival do zadnjega hipa, da ne bi sprožil prevelikega navala medijev. Vse skupaj je seveda najava njegovega novega dokumentarca, The Lost Tomb of Jesus (Izgubljena Jezusova grobnica), ki bo verjetno v cerkvenih vrhovih sprejet skeptično, če ne kar sovražno.

Kostnice so bile odkopane že pred 26 leti
Jacobovici seveda opozarja, da se v arheologiji skoraj nišesar ne da zatrditi s stoodstotno gotovostjo, a sam ima bojda “prepričljive dokaze”, da je grobnica, ki so jo že leta 1980 odkrili pod stanovanjskim blokom v Jeruzalemu, poslednje počivališče Jezusa in njegove družine.

O grobu je britanska televizija BBC leta 1996 pravzaprav že posnela dokumentarec s podobno hipotezo (ki je bil v domovini tarča precejšnjega posmeha), a takrat ustvarjalci še niso imeli na voljo vseh postopkov analize DNK-ja in forenzičnih raziskav, ki jih je zdaj uporabil Jacobovici.

Poslednji počitek v družbi mame, žene, sina in brata?
V leseni krsti so spravljeni ostanki šestih trupel; dve sta bili označeni kot “Jezus, Jožefov sin” in Mariamne - ker je analiza DNK pokazala, da pokojnika nista bila v krvnem sorodstvu, sta bila verjetno zakonca. James Tabor, predstojnik oddelka za regiološke študije na univerzi v Severni Karolini trdi, da bi bila hipoteza romana Da Vincijeva šifra (da so bili podatki o Jezusovih potomcih zaradi varnosti njegovih potomcev prikriti) kaj lahko resnična. Preostala trupla so bila označena kot “Judež, Jezusov sin”, Matej, Jožef in Marija.

Mariamne je grška oblika imena Marija - in Marija Magdalena naj bi pridigala v grščini, Jožef pa naj bi bil Jezusov mlajši brat; kjlub temu pa ne smemo pozabiti, da so bila to v tistih časih pravzaprav najpogostejša imena med Judi. Dokumentarec poudari, da je kljub temu verjetnost, da so se ljudje z imeni Jezusove družine znašli v istem grobu, približno ena proti 600.

Nihče ne problematizira vstajenja
“Človek se mora kar malo uščipniti,” rad prizna režiser. “Ali res trdimo to, kar je slišati?” Vse kaže, da res - a pri tem opozarjajo, da nočejo žaliti verskih čustev kristjanov. “Ne zanikamo, da se je Kristusovo vnebozetje (vsaj v duhu) odvijalo tako, kot o nejm poroča Sveto pismo. Seveda pa bodo imeli nad filmom pripombe tisti, ki verjamejo, da je Jezus v nebesa odšel tako v duhu kot s telesom.”

Dokumentarec Izgubljena Jezuova grobnica bo britanski Channel 4 predvajal v nedeljo, marca pa bo na sporedu tudi v ZDA. Knjiga z istim naslovom - spremno besedo zanjo je napisal režiser James Cameron - izide v teh dneh.

Nič več kot le nadaljevanje Da Vincijeve šifre?
Vse skupaj bi se dalo razumeti tudi kot naslednjo epizodo v seriji "detektivskih odkritij" zgodovinarjev, ki so se zakopali v Jezusovo zasebno življenje. Knjiga in nato film Da Vincijeva šifra je sprožila celo vrsto teorij okrog tega, če in s kom je bil Jezus poročen in ali je imel potomce. Cela vrsta cerkvenih voditeljev s papežem na čelu je Da Vincijevo šifro označila za čisto izmišljotino.

Ana Jurc