Ostanke skeleta, za katere predvidevajo, da gre za ostanek Lise Gherardini Del Giocondo, ženske, ki je pozirala za sliko Mone Lise, so našli blizu oltarja nekdanjega samostana Sv. Uršule. Po letu 1500 naj bi bili na tem mestu pokopani le dve ženski. Foto: EPA Foto:
Ostanke skeleta, za katere predvidevajo, da gre za ostanek Lise Gherardini Del Giocondo, ženske, ki je pozirala za sliko Mone Lise, so našli blizu oltarja nekdanjega samostana Sv. Uršule. Po letu 1500 naj bi bili na tem mestu pokopani le dve ženski. Foto: EPA Foto:
Mona Lisa odkopavanje ostankov
Lisa Gherardini Del Giocondo je umrla 1542 v starosti 63 let. Po smrti svojega moža je postala nuna in pokopana naj bi bila v samostanu. Kot žena trgovca naj bi Liza stanovala ravno nasproti Leonarda da Vincija na Ulici Ghibelina. Foto: EPA
Mona Lisa
Skrivnostni nasmešek Mone Lize in identiteta skrivnostne ženske nenehno burita duhove. Ena izmed teorij o portretu je tudi, da gre pravzaprav za umetnikov avtoportret. Foto: Wikipedia

Pokojnike so tedaj tradicionalno pokopavali v bližini oltarjev, in kot so v izjavi za javnost zapisali strokovnjaki, ki trenutno raziskujejo tla nekdanjega samostana sv. Uršule, je "zelo verjetno, da se na tem območju nahajajo ostanki plemkinje". Kot pravijo, sta bili po letu 1500 na tem mestu pokopani le dve ženski, in sicer Mona Liza Gherardini ter Maria del Riccio.
Ostanki Mone Lize v pomoč pri razumevanju skrivnostnega nasmeha
Za natančno datiranje posmrtnih ostankov, ki jih bodo morda odkrili, bo potrebna karbonska analiza. Če bo odkritij dovolj, bo strokovnjakom morda uspelo rekonstruirati obraz ženske in tako več izvedeli o znamenitem smehljaju, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.
"Prepričan sem, da bomo nekaj našli," je dejal Silvano Vincenti, umetnostni zgodovinar, ki je našel tudi kosti Caravaggia in rekonstruiral obraze še nekaterih umetnikov na podlagi njihovih lobanj. DNK vseh posmrtnih ostankov, ki bi lahko pripadali starejši ženski, bodo primerjali z DNK potomcev Lize Gherardini, ki so pokopani v florentinski baziliki Santissima Annunziata.
Ob tem je Vincenti poudaril, da gre za raziskavo, ki jo opravičujejo zgodovinski dokumenti, vključno s pisanjem pionirja umetnostne zgodovine Giorgia Vasarija in poznejšimi zapisi. Za razkritje ostankov Mone Lize je pomembno tudi nedavno odkritje dokumenta v latinščini, ki so ga našli v Nemčiji. V njem je z Leonardovo pisavo zapisano, da se je ženska, ki je pozirala za sliko, ki jo danes hranijo v pariškem muzeju Louvre, imenovala Liza.
Žena trgovca in soseda da Vincija
Raziskovalec Da Vincijevega dela Giuseppe Pallanti je leta 2007 objavil knjigo, v kateri zatrjuje, da je La Gioconda, kot Italijani imenujejo Mono Lizo, zagotovo pokopana v nekdanjem samostanu. Izrazil je tudi prepričanje, da je njegova raziskava izbrisala vse dvome o identiteti La Gioconde, ki naj bi se na starost pridružila nunam v samostanu.
"To je bila ona, Liza, žena trgovca Francesca del Giocondo in živela je ravno nasproti Leonarda na Via Ghibelina," je zapisal.
Vendar pa je raziskava, ki je lani potekala od aprila do septembra, pripeljala le do odkritja okostja, ki je 200 let starejše, kot bi morali biti posmrtni ostanki Mone Lize, je povedal Vincenti.
Številni strokovnjaki se sicer strinjajo s Pallantijem, da je bila model za Mono Lizo Liza del Giocondo, ki je po moževi smrti postala nuna in je umrla v samostanu 15. julija 1542, stara 63 let. Par se je poročil leta 1495, ko je bila nevesta stara 16, ženin pa 35 let. Uveljavilo se je prepričanje, da je njen mož da Vinciju naročil sliko, da bi z njo zaznamoval ženino nosečnost ali nedavno rojstvo njunega drugega otroka decembra 1502.