Gledališče pred začetkom sezone dobiva novo vodstvo. Ena od prvih nalog bo gotovo urejanje odnosov med zaposlenimi, ki so, kot smo poročali, precej napeti. Foto: SNG Nova Gorica
Gledališče pred začetkom sezone dobiva novo vodstvo. Ena od prvih nalog bo gotovo urejanje odnosov med zaposlenimi, ki so, kot smo poročali, precej napeti. Foto: SNG Nova Gorica

Funkcijo bo prevzela 19. avgusta, je za Radio Slovenija poročala Ingrid Kašca Bucik. Dan pred tem namreč poteče mandat zdajšnji vršilki dolžnosti Nedi Rusjan Bric. Ta se na tokratni, tretji javni razpis ni prijavila, ker ne izpolnjuje enega od zahtevanih pogojev, in sicer tri leta izkušenj na vodstvenem delovnem mestu. Za mesto direktorja se je potegoval še Borut Bašin, ki je že služboval v gledališču, pristojen je bil za odnose z javnostmi.

Maja Jerman Bratec je po izobrazbi umetnostna zgodovinarka in etnologinja, od leta 2000 je bila vodja območne izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Nova Gorica, predtem pa umetniška vodja programov kinogledališča Tolmin, so sporočili z ministrstva za kulturo.

Kot je znano, je gledališče že več kot leto dni brez direktorja, temveč ga vodi vršilka dolžnosti. Na lanskem razpisu so se za direktorsko mesto prijavili sedanja vodja novogoriške izpostave JSKD-ja Maja Jerman Bratec, Tomica Dumančič, ki je gledališče pred leti že vodil, Borut Bašin, ki je prav tako služboval v gledališču, in vršilka dolžnosti direktorice gledališča Neda Rusjan Bric. Slednje takrat k razgovoru niso povabili, ker ni izpolnjevala vseh zahtevanih pogojev, med tremi kandidati pa ministrstvo za kulturo za nobenega med njimi ni prižgalo zelene luči.

Takrat je bilo odločeno, da bo gledališče kot vršilka dolžnosti še naprej vodila Neda Rusjan Bric, in sicer do ponovnega razpisa. Na ponovnem javnem razpisu pred nekaj meseci sta vse pogoje za kandidaturo izpolnjevala Maja Jerman Bratec in Borut Bašin. Novogoriški mestni svetniki so na junijski seji podprli kandidaturo Maje Jerman Bratec.

Direktorja gledališča imenuje minister za kulturo na podlagi javnega razpisa ter po predhodnem mnenju sveta in strokovnega sveta ter pristojnega organa lokalne skupnosti, kjer je sedež zavoda.