V šolske klopi se v ponedeljek vračajo tudi vsi dijaki in študentje. Foto: BoBo
V šolske klopi se v ponedeljek vračajo tudi vsi dijaki in študentje. Foto: BoBo

Vlada je še za trideset dni podaljšala epidemijo, ki bi se sicer iztekla v nedeljo. Sproščajo se omejitve za kulturne in športne dogodke. Pogoj za udeležbo je negativni izvid testa, dokazilo o prebolelosti ali cepljenosti. Sedišča bodo lahko zasedena 50-odstotno, v primeru stojišč pa je pogoj 10 kvadratnih metrov na obiskovalca, če dogodek poteka na prostem, in 20 kvadratnih metrov, če poteka v zaprtem prostoru, je za TV Slovenija poročal Rok Šuligoj.

Vlada je znova podaljšala epidemijo. Foto: BoBo
Vlada je znova podaljšala epidemijo. Foto: BoBo

V šolske klopi tudi vsi srednješolci in študenti

V ponedeljek bodo v šolske klopi znova sedli vsi srednješolci. Ministrstvo za izobraževanje je namreč srednjim šolam poslalo okrožnico, iz katere izhaja, da z izobraževanja po modelu C, ko so se tedensko izmenjevali doma in v šoli, prehajajo na model B. Študenti pa bodo lahko predavanja znova poslušali v živo.

"Ker se je epidemiološka slika izboljšala, prehajamo v Sloveniji v t. i. rumeno fazo. To po vladnem semaforju sproščanja ukrepov za zajezitev epidemije covida-19 pomeni popolno odprtje srednjih šol in fakultet v prihodnjem tednu," so navedli na ministrstvu za izobraževanje.

Pouk v srednjih šolah bo potekal po modelu B, kar pomeni, da se vsi dijaki izobražujejo v šoli oziroma v vzgojno-izobraževalnem zavodu, prav tako lahko dijaki ves čas bivajo v dijaških domovih. Treba pa je upoštevati omejitve, ki so določene s priporočili oziroma se nanašajo na vzdrževanje higienskega režima ter izvajanje preventivnih ukrepov, so opozorili na ministrstvu.

Zaščitne maske ostajajo obvezne, razen za dijake pri pouku športne vzgoje. Pri testiranju zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih zavodih ni sprememb.

Tudi na višjih strokovnih šolah je v celoti mogoča izvedba predavanj v živo. Glede nošenja mask in testiranja zaposlenih ni sprememb. Dejavnost izobraževanja odraslih je organizacijsko že zdaj potekala brez omejitev, tako bo veljalo tudi v prihodnje. V veljavi ostajajo določila glede testiranja izvajalcev, nošenja mask in preostala priporočila za preprečevanje širjenja okužbe.

Kaj se sprošča?

Verski obredi s 50-odstotno zasedenostjo sedišč

Pri verskih obredih, bogoslužjih, molitvah in drugih verskih praksah so določili, da se število ljudi, ki kolektivno uresničujejo versko svobodo v zaprtih prostorih, omeji na 50-odstotno zasedenost zmogljivosti sedišč, na prostem pa na največ 50 udeležencev. Medosebna razdalja med udeleženci mora biti v vseh primerih najmanj 1,5 metra, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva, je navedeno v sporočilu po seji vlade.

Sorodna novica Na tribune se bodo lahko vrnili gledalci

Ponovna sprostitev športnih dejavnosti, vračajo se gledalci

S ponedeljskom se sproščajo tudi vsa športna tekmovanja, ne glede na to, ali so namenjena rekreativnim športnikom ali registriranim športnikom. Znova je dovoljena tudi prisotnost gledalcev na tekmovanjih – ti bodo lahko zasedli do 50 odstotkov siceršnjih kapacitet. Športno-rekreativna dejavnost se lahko izvaja individualno oziroma v skupini do 50 vadečih.

Gostinski lokali bodo lahko obratovali med peto in dvaindvajseto uro in ne več od 7. do 19. ure. Foto: BoBo
Gostinski lokali bodo lahko obratovali med peto in dvaindvajseto uro in ne več od 7. do 19. ure. Foto: BoBo

Gostinstvo in turizem do 22. ure

Nekaj rahljanja ukrepov bo tudi v gostinstvu in turizmu. Odpirajo se kampi – ti bodo lahko 70-odstotno zasedeni, do zdaj so lahko ponujali le 30 enot. Svoja vrata odpirajo igralnice, in sicer med 5. in 22. uro ob 50-odstotni zasedenosti

Sorodna novica Poklukar: Izbiranje cepiva morda mogoče šele po splošni precepljenosti v prvem krogu

Gostinski lokali bodo lahko obratovali med peto in dvaindvajseto uro in ne več od 7. do 19. ure. Ob tem se bodo sprostile tudi nekatere druge omejitve.

Robovi miz naj bodo tri metre narazen

Razdalja med robovi miz v notranjosti lokalov mora biti najmanj tri metre, razdalja med osebami za mizo pa več ni določena. Pogoj omejitve štirih ljudi za mizo ob tem po novem ne velja za družine z otroki do 18 let, je na Twitterju zapisalo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Vlada se je odločila tudi, da uvaja novo izjemo pri omejitvi 20 kvadratnih metrov poslovnega prostora na enega potrošnika. Ta pogoj ne velja za otroke do 18 let v spremstvu skrbnikov ali za osebe, ki potrebujejo spremstvo, so pojasnili.

Po novem bo dovoljeno tudi zbiranje do 50 ljudi, je potrdil notranji minister Aleš Hojs. Ob vstopu v Slovenijo iz držav na rdečem seznamu pa je znova v veljavi pravilo obvezne 10-dnevne karantene, ki jo je po petih dneh mogoče prekiniti z negativnim PCR-testom.

Sorodna novica Prvi primer indijske različice virusa v Sloveniji; Mateja Logar: Cepivo je učinkovito

Izpolnjeni pogoji za rumeno fazo

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb je v Sloveniji glede na zadnje epidemiološke podatke padlo na 549, število hospitaliziranih covidnih bolnikov pa na 477. To pomeni, da so izpolnjeni pogoji za rumeno fazo sproščanja epidemioloških ukrepov.

Svetovalna skupina je že v ponedeljek razpravljala o postopnem odpiranju kulturnih ustanov. Vodja skupine Mateja Logar je povedala, da sproščanje v kulturi načeloma podpirajo, a ob upoštevanju določenih priporočil, kot na primer veljajo za turistične delavce in gostince.

Karanteno ob vstopu v državo lahko z negativnim izvidom testa prekinemo po petih dneh

Vlada je odločila tudi, da lahko tisti, ki so ob vstopu v državo napoteni v karanteno, to znova prekinejo po petih dneh s predložitvijo negativnega izvida testa na novi koronavirus. Odlok začne veljati v soboto. Nekaj sprememb je tudi na seznamu rdečih držav s poslabšano epidemiološko sliko, je sporočila vlada.

Če se oseba, ki jo policija ob vstopu v Slovenijo napoti v desetdnevno karanteno na domu, v času trajanja karantene testira s testom PCR na prisotnost novega koronavirusa in je izvid testa negativen, je karantena prekinjena. Testiranje se sme opraviti najprej peti dan po napotitvi v karanteno na domu.

Sorodna novica Sproščanje ukrepov za kulturne prireditve: zasedenih bo lahko 50 odstotkov sedišč

Spremembe odloka o prehajanju meja bodo veljale od sobote, 15. maja, do vključno nedelje, 23. maja.

Druga določila odloka medtem ostajajo v veljavi. Brez napotitve v karanteno bodo lahko iz rdečih držav še naprej vstopili vsi, ki bodo predložili negativen izvid testa PCR na novi koronavirus, pri čemer od odvzema brisa ne sme miniti več kot 48 ur. V karanteno prav tako ni treba prebolevnikom in cepljenim proti covidu-19 z določenimi cepivi.

Še vedno velja več izjem, ki lahko iz rdečih držav vstopijo brez napotitve v karanteno in negativnega izvida testiranja. Med njimi so med drugim dvolastniki zemljišč in tisti, ki mejo prehajajo zaradi šolanja. Določene osebe se lahko napotitvi v karanteno izognejo tudi s predložitvijo negativnega izvida hitrega ali PCR-testa, ki ni starejši od sedmih dni. Med drugim to velja za čezmejne delavce migrante.

Seznam rdečih držav

Vlada je medtem spremenila seznam rdečih držav s poslabšano epidemiološko sliko. S seznama je črtala Slovaško, spremembe pa so pri Danski, Franciji, Grčiji, Norveški in Španiji. S seznama tretjih držav pa je črtala Izrael ter Sveti Vincent in Grenadine, dodala pa Sudan.

Vlada je danes do 15. junija podaljšala tudi veljavnost odloka o začasnih ukrepih pri izvajanju obveznega zdravstvenega zavarovanja. Do 23. maja pa je podaljšala obveznost nošenja mask na javnih krajih in razkuževanja rok ter obveznost namestitve razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah, je še navedeno v sporočilu po seji vlade.

Kakšno bo najnovejše sproščanje ukrepov?