Iz Gorice je skupina gorskih tekačev štafetno palico ponesla skozi Solkan na vrh Sabotina. Foto: Arhiv Fundacije Pot miru
Iz Gorice je skupina gorskih tekačev štafetno palico ponesla skozi Solkan na vrh Sabotina. Foto: Arhiv Fundacije Pot miru
Prva svetovna vojna, Omahen
Simbol miru so na pot po Goriškem poslali v opomin ob stoletnici začetka prve svetovne vojne. Foto: Arhiv NUK
Cerje
Štafetna palica se je ustavila tudi na Cerju, kamor so jo ponesli konjeniki. Foto: BoBo

Te besede so del mirovnega sporočila, ki so ga prebirali ob predaji štafete miru na širšem območju Goriške v Italiji in Sloveniji. Zveza slovenskih kulturnih društev uresničuje dogodek v sklopu pobud ob spominu na 100-letnico začetka prve svetovne vojne in sodi v okvir projekta Čas vojne, čas miru.
Štafeta miru je pot začela na trgu Evrope v Gorici, kjer jo je skupina gorskih tekačev ponesla skozi Solkan na vrh Sabotina, od tam pa so jo do Oslavja, čez Kalvarijo in do soškega brega pod sejmiščem Expomego v Gorici ponesli motoristi. Na bregu so jo motoristi predali kajakašem, ki so z njo odveslali do Sovodnja.
Štafeta je šla nato v roke kolesarjev, ki so s štafetno palico skozi Zdravščino in Zagraj prevozili pot do Redipugle, od tam so motoristi s simbolom miru oddrveli na doberdobski Kras ter obiskali Doberdob, Poljane, Martinščino in Vrh ter se spustili do Vižintinov v Dolu, od tam pa v Slovenijo do parkirišča pod Cerjem.
Na Cerje so štafetno palico ponesli konjeniki, s Cerja skozi Miren, Gabrje, Sovodnje in Štandrež do Gorice pa ponovno kolesarji. Zadnja predaja štafetne palice poteka pred Kulturnim domom v Gorici, kjer jo je prevzela skupina tekačev in z njo pretekla še zadnja dva kilometra poti do trga Evrope.
"Kultura naj bo nositelj teh vrednot"
Ob vsaki predaji vzdolž 75 kilometrov dolge proge so prebrali mirovno sporočilo, ki se v celoti glasi takole: "Pred 100 leti so zagrmeli topovi, ki so Evropo spremenili v pogorišče. Prva svetovna vojna je zahtevala milijone žrtev, ki se jih danes spominjamo in jih počastimo s kulturno in športno prireditvijo. Ta štafetna palica in sporočilo, ki je v njej, predstavljata želje in hotenja ljudi ob meji, posebno pa trdno odločnost, da se s kulturnimi prijemi zoperstavimo nasilju vseh vrst. Strahote iz preteklosti se ne smejo več ponoviti. Prevlada naj želja po miru, prijateljstvu, sožitju in medsebojnem spoštovanju. Kultura naj bo nositelj teh vrednot, ki so temeljnega pomena pri graditvi take Evrope, ki jo bodo vsi njeni narodi čutili kot skupno domovino."
Nekatere predaje štafetne palice so pospremili tudi krajši kulturni programi ter pozdravni nagovori predstavnikov oblasti.