Pri obnovi term so uporabljali samo tradicionalne materiale in postopke. Foto:
Pri obnovi term so uporabljali samo tradicionalne materiale in postopke. Foto:
Dioklecijanove terme
V delu term, ki je danes muzej, so razstavljeni tudi ostanki nedavno odkrite grobnice Marka Nonija Macrinusa, generala, ki so ga Italijani razglasili za 'navdih za film Gladiator'.

Restavriranje ene najbolj umetelnih in razkošnih antičnih kopaliških zgradb je trajalo dolgih trideset let, saj je bilo treba zaradi globokih razpok okrepiti zidove Aule X. Dvorana 10 je 40 metrov dolg in 25 metrov širok prostor z obokanim stropom in le ena izmed desetih dvoran velikanskega kompleksa. Danes arheologom ni popolnoma jasno, zakaj so to dvorano uporabljali, je pa bila - po njeni velikosti sodeč - zelo pomembna. V njeni notranjosti so našli več grobnic in dve ogromni kadi, eno iz marmorja in drugo iz granita.
Preostalih devet sob kopališke zgradbe, ki jo je dal leta 298 pr .n. št. zgraditi rimski cesar Dioklecijan, je za javnost še vedno zaprtih.

Kopališče, pokopano pod novejše gradnje
V naslednjih stoletjih je več rimskih cesarjev še razširilo kompleks term, po katerih danes nosi ime železniška postaja Termini nedaleč stran. Danes je v delu nekdanjega kopališkega kompleksa urejen muzej (Museo Nacional Romano), na mestu frigidarija (to je bazen, v katerme so se kopalci ohladili po vroči savni) pa so že v 16. stoletju postavili baziliko sv. Marije angelov in mučencev (Santa Maria degli Angeli e Martiri).