Gojkovič je kot vodja, mentor ali svetovalec sodeloval v številnih strokovnih komisijah in pri obnovitvenih posegih. Foto:
Gojkovič je kot vodja, mentor ali svetovalec sodeloval v številnih strokovnih komisijah in pri obnovitvenih posegih. Foto:

Steletova priznanja pa bo slovensko konservatorsko društvo na slovesnosti v ljubljanski Narodni galeriji 2. aprila podelilo Binetu Kovačiču, Dunji Gorišek in Jožetu A. Miheliču. Akademski slikar in restavrator Kovačič prejme Steletovo priznanje za vodenje restavratorskih posegov v prezbiteriju cerkve sv. Martina v Šmartnem na Pohorju; Goriškovi, konservatorki s celjske območne enote ZVKDS, pa bodo stanovsko priznanje podelili za vodenje celovite prenove Kulturnega doma v Velenju. Mihelič, profesor športne vzgoje, bo Steletovo priznanje prejel za popularizacijo naravne in kulturne dediščine Triglavskega narodnega parka.

Zakaj si Gojkovič zasluži nagrado
Akademski kipar in restavrator Viktor Gojkovič, ki je zgodaj (diplomiral je pri prof. Dragu Tršarju na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 1973 končal še specialko za restavratorstvo pri prof. Mirku Šubicu) na Zavodu za spomeniško varstvo Maribor postal vodilni konservator - restavrator na Štajerskem, je prejel že dve Steletovi priznanji in Glazerjevo listino, ministrstvo za kulturo pa mu je podelilo naziv konservatorsko-restavratorski svetnik.

Med njegovimi strokovno najodmevnejšimi projekti je restavriranje stenskih poslikav in kipa sv. Jurija v istoimenski proštijski cerkvi ter lesenih kipov Jožefa Strauba v cerkvi minoritskega samostana na Ptuju, kamnitih plastik Marijine cerkve na Ptujski gori ter poslikav v notranjosti cerkva sv. Janeza v Šentjanžu nad Dravčami in sv. Jakoba v Ormožu, je zapisano v utemeljitvi nagrade.