Hiša je bila v zasebni lasti od leta 1928, leta 2013 pa je končala na nepremičninskem trgu. Njena prvotna cena je bila 650.000 funtov, vendar je združenju uspela kupčija za 495.000 funtov, potem ko so zbrali pol milijona. Foto: blakesociety.org
Hiša je bila v zasebni lasti od leta 1928, leta 2013 pa je končala na nepremičninskem trgu. Njena prvotna cena je bila 650.000 funtov, vendar je združenju uspela kupčija za 495.000 funtov, potem ko so zbrali pol milijona. Foto: blakesociety.org

V akciji so sodelovali na primer Stephen Fry, Russell Brand in avtor knjižnih uspešnic Philip Pullman. Zadnji je tudi predsednik Blakovega združenja, ki je kupilo dotično vaško hišo. William Blake je v tej s slamo kriti koči v Felphamu v Zahodnem Sussexu živel med letoma 1800 in 1803.

Hiša je bila v zasebni lasti od leta 1928, leta 2013 pa je končala na nepremičninskem trgu. Njena prvotna cena je bila 650.000 funtov, vendar je združenju uspela kupčija za 495.000 funtov, potem ko so zbrali pol milijona.

Jane Parsons, članica družine, ki je posedovala hišo pred prodajo, je povedala: "Moja mama je v času, ki ga je preživela tam, postala prava strokovnjakinja za Blaka. Gostila je veliko profesorjev, ki so bili strokovnjaki za Blaka, tam so bivali fascinantni strokovnjaki za Blaka z vsega sveta. Vedno si je želela, da bi hišo kupilo Blakovo združenje, nikoli ni želela, da bi končala v rokah zasebnikov, razen če bi šlo za Blakovega oboževalca."

Tim Heath iz združenja pa je o načrtih povedal: "Ena izmed idej je, da bi se oddajala ljudem, ki bi radi bivali v koči Williama Blaka, spali v Blakovi postelji ... Del leta bi se lahko oddajala ljudem, ki bi plačali določeno pristojbino ... kar bi subvencioniralo druge, kot so umetniki in glasbeniki, ki iščejo predah in zatočišče. In končno bi koča imela element dostopa javnosti."

Izbran okus angleške nogometne reprezentance
Uvodne besede Jerusalema je Blake sprva napisal kot uvod v ep Milton, eno svojih najbolj znanih del. Jerusalem je kot svojo uradno himno uporabila reprezentanca Anglije na evropskem prvenstvu v nogometu leta 2000 v Belgiji in na Nizozemskem.

William Blake se je rodil v Londonu leta 1757 kot tretji od sedmih otrok zelo vernim staršem. Sprva se je preživljal kot vajenec pri bakrorezcu, risanja se je naučil v Londonu, bil pa je samouk s področja humanizma. Od devetih posesti, v katerih je živel, sta ohranjeni le dve - poleg te v Felphamu še gregorijanska hiška na ulici South Molton v Londonu.