Pri Prešernovi hiši so letošnje poletje želeli obnoviti streho sanitarij, kjer voda že pronica in se nabira na stenah ter tako povzroča škodo. Foto: BoBo
Pri Prešernovi hiši so letošnje poletje želeli obnoviti streho sanitarij, kjer voda že pronica in se nabira na stenah ter tako povzroča škodo. Foto: BoBo

Poletni čas v Zavodu za turizem in kulturo Žirovnica vsako leto izkoristijo za izvedbo vzdrževalnih del na rojstnih hišah Franceta Prešerna in Frana Saleškega Finžgarja. Tako je bilo tudi letošnje poletje, vendar pa vseh del pri Prešernovi rojstni hiši v Vrbi zaradi nesoglasij s sosedom niso mogli izpeljati.

V Prešernovi hiši so želeli obnoviti streho sanitarij, kjer voda že pronica in se nabira na stenah ter tako povzroča škodo. Zavod za turizem in kulturo Žirovnica je kot upravljavec hiše od ministrstva za kulturo oziroma države, ki je lastnica, letos prejel odobritev sredstev za investicijo. Vendar kaže, da mu je ne bo uspelo izvesti.

"Žal kljub vsem naprezanjem ne dobimo soglasja soseda Prešernove rojstne hiše, da bi dela izvedli," je povedala direktorica Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica Maja Zupan. Kot je pojasnila, se streha neposredno dotika njegovega gospodarskega objekta, zato tesar del ne more izvesti, ne da bi posegal v njegovo lastnino.

"Smo v patpoziciji. O problematiki smo obvestili ministrstvo in jih prosili za pomoč oziroma za razrešitev te situacije," je izpostavila Zupanova, ki si želi, da bi že dalj časa trajajoča nesoglasja in težave s sosedom Janezom Arkom vendarle dokončno rešili. Prav problematika odnosa z najbližjim sosedom je po mnenju Zupanove tudi eden izmed razlogov, zakaj Vrba ne zaživi kot slovenski kulturni hram.

Če dovoljenja za popravilo strešne kritine od soseda ne bodo dobili, bodo na Zavodu za turizem in kulturo Žirovnica ministrstvo zaprosili, da bi lahko odobrena sredstva preusmerili v kakšno drugo investicijo, saj bi sicer zapadla.