Letošnja tema Svetlobne gverile v Ljubljani je bila spomin, njegov pomen in vloga, kakor se kažeta ali na ravni posameznikove subjektivne izkušnje ali na širši družbeni ravni. Foto: BoBo
Letošnja tema Svetlobne gverile v Ljubljani je bila spomin, njegov pomen in vloga, kakor se kažeta ali na ravni posameznikove subjektivne izkušnje ali na širši družbeni ravni. Foto: BoBo
Aleksandra Stratimirović: V.I.P.
"Utrinek" (ha!) lanske Svetlobne gverile v Celju. Foto: Svetlobna gverila

Cikel svetlobnih postavitev, poimenovan Re:Akcija, predstavlja manjšo potujočo edicijo ljubljanskega festivala Svetlobna gverila. Re:Akcija5 v Kranj prinaša izbor del slovenskih in tujih avtorjev, ki z različnimi avtorskimi pristopi preobražajo običajni videz arhitekture in urbanih mikroambientov. Instalacije Svetlobne gverile so dela, ki so bila ustvarjena za prejšnje edicije svetlobnega festivala, program razstav in dogodkov pa s skupnostjo kranjskih ustvarjalcev sooblikuje Layerjeva hiša.

Del Kranja, v katerem sobivajo Layerjeva hiša, stolp Škrlovec in grad Khislstein, bo mogoče doživeti v dobesedno novi luči, obljubljajo organizatorji, to sta Strip Core/Forum Ljubljana in Zavod Carnica. Partnerji festivala so Prešernovo gledališče Kranj, Komunala Kranj, Zavod za turizem in kulturo Kranj, Gorenjski muzej in podjetje Tam-Tam, sofinancirata pa ga Mestna občina Kranj in ministrstvo za kulturo.


Mesto, živi organizem
"Svetlobna gverila raziskuje vlogo svetlobe v umetnosti ter spodbuja razmislek o vlogi umetnosti in umetnika v javnem prostoru tako, da si umetnik mesto vedno znova prisvaja, ga igrivo zmeša, preoblikuje in vrne uporabnikom. Mesto je živ organizem, eden izmed bistvenih pogojev za njegovo živost pa je nenehen pritok in zlivanje novih vsebin in praks, saj prav te mesto spreminjajo v poligon kreativnosti, v prostor igrive domišljije, v mesto, kjer je prijetno živeti," so sporočili iz Layerjeve hiše.

Bogat program svetlobnih projektov, pri katerem sodeluje tudi vrsta lokalnih umetnikov, spremljajo tri brezplačne delavnice. Udeleženci delavnice All That Jazz bodo ob koncertu v živo z grafoskopi na pročelja hiš ustvarjali kolaže in slike, udeleženci delavnice Fantastični biotop bodo s pomočjo reciklirane plastike in svetil izdelali manjše živali, udeleženci delavnice svetlobnega risanja pa bodo v kreativni temnici s pomočjo fotoaparata, svetlobe in svetlobnih objektov ustvarjali novo večplastno okolje.