Sindikat sicer opozarja, da mora biti jasno razvidno, da ukrepi zajemajo vse skupine samozaposlenih, tudi tiste v kulturi, in predlaga vsaj 80-odstotno nadomestilo neto minimalne plače.

Številni samozaposleni v kulturi bodo na podlagi statusa brezposelnosti prejeli nadomestilo, ki je približno za 70 evrov višje od temeljnega dohodka, kot ga predvideva obstoječi predlog. Foto: BoBo
Številni samozaposleni v kulturi bodo na podlagi statusa brezposelnosti prejeli nadomestilo, ki je približno za 70 evrov višje od temeljnega dohodka, kot ga predvideva obstoječi predlog. Foto: BoBo

Po vladnem ukrepu bodo tisti samozaposleni, ki zaradi krize ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu, upravičeni do temeljnega dohodka v višini 70 odstotkov neto minimalne plače.

Asociacija poziva vlado k enakopravni obravnavi kulturnikov

Za dvig temeljnega dohodka: ni razlike od delavca na čakanju
Sviz je v odzivu na ukrepe pozdravil uvedbo mesečnega temeljnega dohodka vsem samozaposlenim, ki ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu. Hkrati pa je pozval, naj višina temeljnega dohodka v takem primeru znaša vsaj 80 odstotkov neto minimalne plače.

V sindikatu zagovarjajo, da je nezmožnost opravljanja dejavnosti samozaposlenega po vsebini popolnoma enaka kot čakanje delavca na delo doma zaradi začasne nezmožnosti zagotavljanja dela. Zato ne vidijo utemeljenega razloga, da ne bi bili tudi samozaposleni v kulturi v teh izrednih razmerah vsaj delno izenačeni z delavci, ki jim za čas trajanja epidemije preti izpad dohodka, svojega dela ne morejo opravljati in so tako upravičeni do 80-odstotnega nadomestila svoje plače.

Nevladniki in sindikat Glosa o "protikoronskemu svežnju"

Treba je zajeziti brezposelnost
"Hkrati bi zgolj z zvišanjem zneska mesečnega temeljnega dohodka preprečili odhod samozaposlenih med brezposelne. Številni bodo namreč na podlagi statusa brezposelnosti prejeli nadomestilo, ki je približno za 70 evrov višje od temeljnega dohodka, kot ga predvideva obstoječi predlog. Samozaposleni na področju kulture so že tako ali tako prekarizirani, zato je nujno poskrbeti, da v trenutnem položaju ne ostanejo brez sredstev za preživetje, ter jih obravnavati enakopravno z drugimi državljani,"
so zapisali v Svizu.

S tem so se pridružili mnenju društva Asociacija, ki združuje nevladne organizacije in samozaposlene v kulturi z različnega spektra področij, ter sindikatu kulture in narave Slovenije Glosa.