Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Pismo so naslovili na predsednika vlade Janeza Janšo, ministra za kulturo Vaska Simonitija in na poslance, v uvodu pa pozdravljajo smernice, ki jih je sprejela vlada, vidijo jih kot "korak v pravo smer".

Skrbi pa jih, "kako se bodo te konkretizirale, da bodo res vsi prizadeti obravnavani na enakopraven način".

Predsednica društva Asociacija Inga Remeta. Foto: BoBo
Predsednica društva Asociacija Inga Remeta. Foto: BoBo

Vlado pozivajo, da enakopravno obravnava vse samozaposlene ustvarjalke in ustvarjalce na področju kulture. Obenem pozivajo k enakopravni obravnavi nevladnega sektorja in temu, da se kulturnemu sektorju kot enemu najbolj prizadetih omogoči kar najlažji prehod kriznih razmer, ki so nastale.

Upravičenost do bolniških nadomestil
Med drugim si želijo, da bi se pri ukrepu za ohranjanje delovnih mest vključilo vse zaposlovalce, in ne le gospodarstva, torej tudi nevladne organizacije, in da so do bolniških nadomestil od prvega dne upravičeni tudi vsi samozaposleni. Tudi pri drugih ukrepih upajo, da je imela vlada v mislih tudi samozaposlene.

Pri "samostojnih" ukrepih za samozaposlene opozarjajo na spornost posebne izjave, s katero naj bi posameznik razglasil prizadetost zaradi krize in ki naj bi bila javna. Poudarjajo, da gre za poseganje v zasebne informacije o posamezniku in njegovem gmotnem stanju.

Predlagajo tudi štipendije za samozaposlene
Želijo si, da bi vlada upoštevala njihove predloge pri napovedanem drugem svežnju ukrepov, od ministrstva za kulturo pa pričakujejo dodaten angažma in sodelovanje s kulturniki pri pripravi in oblikovanju ukrepov. Med njimi bi bila po njihovem mnenju potrebna vzpostavitev sklada z nepovratnimi sredstvi in štipendij za samozaposlene.

Od ministra za kulturo pričakujejo še urgentno spremembo uredbe o samozaposlenih v kulturi v delu, ki bi tistim samozaposlenim, ki bodo prešli med brezposelne, omogočila lažjo vrnitev v status.

Pod poziv se je podpisalo tudi več kot trideset krovnih združenj v kulturi, ki povezujejo več tisoč ustvarjalcev z željo po enakopravni obravnavi.