Tone Partljič je odstopil z mesta predsednika strokovnega sveta SNG Drama Ljubljana in kot razlog navedel neizbor Janeza Pipana za ravnatelja Drame. Foto:
Tone Partljič je odstopil z mesta predsednika strokovnega sveta SNG Drama Ljubljana in kot razlog navedel neizbor Janeza Pipana za ravnatelja Drame. Foto:
Janez Pipan
Na seji Nacionalnega sveta za kulturo (NSK) je 13. 5. s položaja predsednika nepričakovano odstopil Janez Pipan. Svoje odločitve ni želel komentirati, povedal je le, da se je za odstop odločil iz osebnih razlogov. Foto: SNG Drama Ljubljana

Dramatik, pisatelj in dosedanji predsednik strokovnega sveta SNG Drama Ljubljana Tone Partljič je svojo odstopno izjavo poslal tako ministrstvu za kulturo kot Društvu slovenskih pisateljev, ki ga je tudi delegiralo v svet. V njej je poudaril, da njegova odločitev ni "užaljenost ne napad ali politično nasprotovanje, temveč logična posledica trdnega prepričanja, da je Drama pod Pipanovim vodstvom doživela tako visoko umetniško, repertoarno in igralsko raven kot v najbolj srečnih obdobjih svojega obstoja do zdaj".

Partljič se ne strinja s Simonitijevo izbiro
Čeprav postopek imenovanja novega ravnatelja ljubljanske Drame še ni končan, je minister za kulturo Vasko Simoniti podporo izkazal igralcu Ivu Banu, svet in strokovni svet pa sta njegov predlog potrdila. Po poročanju časnika Delo naj bi Partljiča k odstopu spodbudilo ravno izrekanje o novem ravnatelju ljubljanske Drame v strokovnem svetu SNG Drame, na katerem je bil preglasovan s štirimi glasovi podpore ministrovemu kandidatu.

Je izbira Iva Bana res nagrada pred upokojitvijo?
Partljič je v odstopni izjavi še zapisal, da je zaradi zamenjave zaskrbljen, saj meni, da bi bilo vnovično imenovanje Janeza Pipana "kontinuiteta odličnega dela z novo odgovorno nalogo vodenja investicije", medtem ko je imenovanje Iva Bana "videti kot nagrada velikemu igralcu in nosilcu Borštnikovega prstana pred koncem kariere, pred upokojitvijo". Poudaril je še, da v Pipanovem obdobju vodenja Drame skoraj ni bilo finančnih izgub, ne umetniških kriz ali pritožb gledalcev.

Vsi vpleteni so se zavili v molk
Strokovni svet ljubljanske Drame poleg Partljiča sestavljajo še Alen Jelen, Simona Ješelnik, Bojan Emeršič in Alojz Svete. Bojan Emeršič in Alojz Svete kot predstavnika igralcev nista želela dajati izjav, Emeršič je dejal le, da so v ansamblu prepričani, da so spremembe dobrodošle, vendar se sam ni izrekel za nobenega kandidata, saj svet nima nikakršnega vpliva na že sprejeto ministrovo odločitev.

V molk se je zavil tudi zdajšnji ravnatelj SNG Drama Janez Pipan, ki je na 18. seji Nacionalnega sveta za kulturo (NSK) še pred iztekom petletnega mandata nepričakovano odstopil s položaja predsednika in kot razlog navedel osebne razloge. Svoje odločitve ni želel komentirati za nobenega izmed medijev, poznavalci zakulisnega dogajanja pa Pipanov odstop povezujejo z ministrovo odločitvijo, da po treh mandatih ne podpre njegove vnovične kandidature za vodenje hiše.