Na naša tla se je vrnilo dragoceno bronasto bodalo s konca starejše bronaste dobe, ki je bilo po kraji več kot tri desetletja zdoma. Foto: Narodni muzej Slovenije/Tomaž Lauko
Na naša tla se je vrnilo dragoceno bronasto bodalo s konca starejše bronaste dobe, ki je bilo po kraji več kot tri desetletja zdoma. Foto: Narodni muzej Slovenije/Tomaž Lauko
Narodni muzej Slovenije
Ta pomemben muzejski eksponat se je včeraj vrnil na naša tla, danes pa so ga prevzeli v Narodnem muzeju Slovenije, od koder je bil odtujen leta 1985. Foto: BoBo

Bodalo, ki izvira iz 17. stoletja pred našim štetjem, znano tudi kot bodalo z Iga, je bilo septembra 1985 ukradeno iz Narodnega muzeja Slovenije. Ob vlomu v dve vitrini v razstavnih zbirkah je bilo iz muzeja ukradenih 45 primerkov bronastodobnega orodja, nakita in orožja, med katerimi je bilo tudi dotično bodalo.

Brezplodna prizadevanja takoj po kraji
Takratna policijska preiskava ni obrodila sadov, prav tako niso pozivi v časopisih in ponudba nagrade za kakršne koli informacije razodeli nobene sledi. Nato pa je bilo bodalo leta 2015 prepoznano na dražbi in posledično so stekli številni nujni birokratski postopki za njegovo vrnitev.

Skupna prizadevanja vseh sodelujočih ustanov
Postopek vrnitve je vodilo Ministrstvo za zunanje zadeve RS s pomočjo Veleposlaništva RS v Londonu, dejansko vrnitev pa je omogočilo sodelovanje z Interpolom in Registrom ukradenih umetnin (The Art Loss Register). Sicer pa je celotna akcija stekla še ob sodelovanju Ministrstva za kulturo RS, Narodnega muzeja Slovenije in Policije RS.

Na ogled javnosti v naslednjem tednu
In tako se je ta pomemben muzejski eksponat včeraj vrnil na naša tla, danes pa so ga prevzeli v Narodnem muzeju Slovenije, kjer bodo v prihodnjem tednu poleg njegove zgodbe zadnjih treh desetletij natančneje predstavili tudi njegov pomen za slovensko kulturno dediščino.

Na predstavitvi bodo sodelovali državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Damjana Pečnik, generalni direktor za zadeve EU-ja na ministrstvu za zunanje zadeve David Brozina, direktorica Narodnega muzeja Slovenije Barbara Ravnik in tamkajšnji kustos za prazgodovino Peter Turk.