Ukradeni predmeti so izhajali iz dobe Vikingov, gre pa predvsem za drobne predmete, kot je na primer nakit. (Slika je simbolična). Foto: EPA
Ukradeni predmeti so izhajali iz dobe Vikingov, gre pa predvsem za drobne predmete, kot je na primer nakit. (Slika je simbolična). Foto: EPA
Novci
Po navedbah direktorja muzeja gre za predmete izjemnega kulturnozgodovinskega pomena. (Slika je simbolična.) Foto: EPA

V ropu, ki se je zgodil ob koncu tedna, med 11. in 13. avgustom, so iz Univerzitetnega muzeja v Bergnu na zahodni obali Norveške odnesli predvsem drobne predmete iz vikinških časov, kot je denimo nakit. Sam material, iz katerega so izdelani ukradeni predmeti, nima večje denarne vrednosti, razlaga direktor muzeja Henrik von Achen, ki dodaja, da gre za drobne eksponate. "Zato pa je velika in neizmerljiva izguba povezana s samo kulturnozgodovinsko dragocenostjo samih predmetov, ki s časom preseže njihovo finančno vrednost," je pojasnil.

"Če ukradenih predmetov ne bodo vrnili, lahko krajo označimo kot daleč najhujši dogodek v norveški muzejski zgodovini zadnjih dvesto let," je še dejal von Achen.

V stavbo vstopili z zidarskih odrov
Roparji so v muzej vstopili v sedmem nadstropju, pomagali pa so si z zidarskim odrom, postavljenim pred pročelje stavbe, poroča portal Art Daily. Ukradeni predmeti so bili tam le začasno, saj so jih nameravali 14. avgusta prepeljati na varnejši kraj. "Varnostni ukrepi niso bili zadostni, morali bo zagotoviti dodatne varovalne elemente," je priznal direktor.

Primer preiskuje norveška policija, ki pri tem sodeluje s kolegi iz mednarodnih služb. Muzej se je po dogodku usmeril na družbena omrežja, kjer deli fotografije ukradenih predmetov, da bi te zaokrožile naokoli, prišle v zavest javnosti, ki jih bo na ta način laže prepoznala posledično pa bo predmete teže prodati.