Po mnenju hrvaškega umetnika Kreša Mustaća, ki je performans Življenje (V nastajanju) prijavil kot kaznivo dejanje, je Janez Janša prestopil meje iIn razžalil hrvaški državni simbol. Foto: RTV SLO
Po mnenju hrvaškega umetnika Kreša Mustaća, ki je performans Življenje (V nastajanju) prijavil kot kaznivo dejanje, je Janez Janša prestopil meje iIn razžalil hrvaški državni simbol. Foto: RTV SLO
Hrvaška zastava
Umetnik je v okviru svojega performansa razrezal hrvaško zastavo. Foto: EPA
Predstavo Pupilija, papa Pupilo pa Pupilčki – rekonstrukcijo so organizatorji izbrali za odprtje konference Perfomance Studies International. Foto: Tone Stojko

S škarjami je umetnik, rojen kot Emil Hrvatin, hrvaški državni simbol razrezal v okviru svojega performansa Življenje (V nastajanju), dejanje pa se je zdelo neprimerno reškemu umetniku Krešu Mustaću, ki se je odločil proti umetniku, organizatorjem Drugo more in gostiteljem gostitelja Muzeja moderne i suvremene umjetnosti vložiti kazensko ovadbo, poroča HRT.
V primeru obsodbe grozi sicer na Reki rojenemu Janezu Janši, ki je pred leti izvedel podoben performans, ko je zažgal slovensko zastavo, zaporna kazen od treh mesecev do treh let. Mustać je na tiskovni konferenci pojasnil razloge za prijavo z besedami: "Če je izvajanje kaznivega dejanja umetniško delo, potem je tudi kazenska ovadba umetniško delo."

Kot poroča Novi list, je slovenski umetnik v svoj performans vključil tudi občinstvo in jih pozval, da tudi sami razrežejo razstavljene hrvaške zastave, kar so nekateri zbrani storili. V pojasnilu kazenske ovadbe je med drugim zapisano, da so 'avtorji in organizatorji zagrešili kazensko dejanje razžalitve ugleda republike Hrvaške na način, da so se z rezanjem zastave na javnem mestu norčevali in poniževali uradno zastavo Republike Hrvaške."
Kreš Mustać: Odgovornost nosi tudi pasivno občinstvo
Po Mustaćevem mnenju so poleg avtorja performansa, muzeja in organizatorja prav tako odgovorni tudi pasivni opazovalci, med katerimi je bil po njegovih besedah tudi reški župan Vojko Obersnel. "Moralna dolžnost župana je, da to ustavi, a se ni odzval. Nihče od navzočih ni prekinil dejanja. Od zastave je ostalo le malo. Dejanje me je globoko prizadelo," je med drugim še dodal Mustać. Ravnateljica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Jerica Ziherl in Petra Corva iz Drugo more kazenske prijave ne komentirajo.

Gostovanje Maske na Zoomu

Janez Janša in zavod Maska sta za reški festival Zoom pripravila tri projekte, poleg predstave Življenje (V nastajanju) še Pupilijo, Papa Pupila pa pupilčke – rekonstrukcijo, ki je zamišljena kot del današnjega odprtja konference Perfromance Studies International, v petek pa se obeta projekt Slovensko narodno gledališče. Na Reki bo do 4. septembra potekala mednarodna konferenca PERFORMANCE STUDIES international#15 follow up, ki se je udeležujejo vodilni, najbolj prepoznavni teatrologi na svetu. V petek bo predavala Bojana Kunst na temo Afekcija, izguba moči in bližina teorije: dajanje priložnosti performansu.