Dario Seraval v informansu skrbi za glasbo, dogodek bogatijo še gibalne strukture Blaža Šefa in Filipa Kržišnika, ki veljata za
Dario Seraval v informansu skrbi za glasbo, dogodek bogatijo še gibalne strukture Blaža Šefa in Filipa Kržišnika, ki veljata za "mojstra upiranju gravitaciji". Pri informansu sodelujejo še Dragan Živadinov, Dunja Zupančič, Blaž Slamič in Miha Turšič. Foto: mg-lj.si

Miha Turšič je povedal, da gre za uvodni informans, saj bodo prvič predstavili umetniški satelit, ki je nastal v sklopu 50-letnega projekta Noordung 1995::2045. V okviru tega nameravajo vse igralce na odru zamenjati s sateliti oziroma s tehnološkimi nadomestki.

Prvi metodološki prototip umetniškega satelita
Drevi bodo v Moderni galeriji predstavili prvi metodološki prototip umetniškega satelita, ki je sicer tudi na ogled v sklopu razstave U3. Dodal je, da se že ukvarjajo z dejanskim umetniškim satelitom, ki ga bodo razvili v prihodnjem obdobju. Prvi satelit pripada pokojni igralki Mileni Grm.

Dario Seraval, sicer tudi član zasedbe Borghesia, bo v informansu poskrbel za glasbo, dogodek pa bodo obogatile še gibalne strukture Blaža Šefa in Filipa Kržišnika, ki sta po Turšičevih besedah "mojstra upiranja gravitaciji". Pri informansu bodo sodelovali še Dragan Živadinov, Dunja Zupančič, Blaž Slamič in Turšič.

Preberite še intervju z Draganom Živadinovom in Miho Turšičem:
"Nismo popularizacija znanosti"


Ponovitev vsakih deset let

Projekt Noordung se je začel leta 1995, ko se je zgodila premiera predstave Noordung 1995::2045. Ponovitve so vsakih deset let. Nazadnje je bila predstava izvedena lani aprila v Ksevtu, sledijo pa še ponovitve v letih 2025, 2035 in zadnja ponovitev leta 2045.

V vmesnem času bodo vse igralce, ki bodo med tem umrli, zamenjali tehnološki nadomestki. To bodo sateliti, ki jih bodo leta 2045 izstrelili v vesolje, Živadinov pa jih bo umestil v orbito, je še povedal Turšič.

Premierna predstavitev bo drevi ob 18. uri v Moderni galeriji, ponovitvi informansa pa bosta ob isti uri 28. in 29. junija.