Urad za intelektualno lastnino je pridobil dokumente, iz katerih je razvidno, da je bil določen del dejavnosti Sazasa opravljen z namenom pridobivanja dobička, in kot ugotavljajo, zakon o društvih izrecno prepoveduje delovanje z namenom pridobivanja dobička. Foto: www.sazas.org
Urad za intelektualno lastnino je pridobil dokumente, iz katerih je razvidno, da je bil določen del dejavnosti Sazasa opravljen z namenom pridobivanja dobička, in kot ugotavljajo, zakon o društvih izrecno prepoveduje delovanje z namenom pridobivanja dobička. Foto: www.sazas.org
Jurij Žurej
Skupščina Sazasa je konec junija zahtevala takojšen odstop direktorja Urada RS za intelektualno lastnino Jurija Žureja in sekretarke Mojce Pečar, ki naj bi z nezakonitimi zahtevami prekoračila svoja pooblastila. Foto: MMC RTV SLO

Kot je pojasnil direktor urada Jurij Žurej, želijo, da tožilstvo ugotovi, ali Sazas opravlja pridobitno ali nepridobitno dejavnost. Na uradu namreč ugotavljajo, da zakon o društvih izrecno prepoveduje delovanje z namenom pridobivanja dobička. Urad je pridobil dokumente, iz katerih je razvidno, da je bil določen del dejavnosti Sazasa opravljen z namenom pridobivanja dobička.
Zaradi omenjenega so na tožilstvo podali predlog, da preveri, ali se na podlagi zakona o društvih lahko opredeli dejavnost, ki jo opravlja Sazas, kot pridobitno in ali ima del dejavnosti, ki jo opravlja Sazas zunaj dela dovoljenja, ki mu ga je urad podelil za kolektivno upravljanje, naravo opravljanja dejavnosti za pridobivanje dobička.
Kakšne so možnosti Sazasa?
Po besedah Žureja, ki ga je konec junija skupščina Sazasa pozvala k odstopu, se Sazasu, če bo tožilstvo na ta vprašanja odgovorilo pozitivno, odvzame status društva, in sicer na podlagi zakona o društvih. Sazas se lahko bodisi preoblikuje v drugo statusno obliko, kar lahko stori že zdaj, bodisi lahko določen del dejavnosti, za katere bi ugotovili, da so pridobitne, ne opravlja več, dodaja.
Žurej je opozoril, da mora Sazas svoj statut uskladiti z zakonom o avtorski in sorodnih pravicah ter zakonom o društvih. Urad je Sazas v junija objavljenem javnem pozivu pozval k spremembi več določb statuta. Če Sazas tega ne bo storil, bo urad izdal sklep za odpravo ugotovljenih kršitev. Po sklepu gre lahko Sazas po njegovih pojasnilih v postopek pred sodišče, ki bo nato ugotavljalo, ali je sklep urada zakonit ali ne.
Če bi se Sazasu odvzelo dovoljenje, bi po Žurejevih pojasnilih obstajale tri možnosti. Za novo dovoljenje lahko zaprosi nekdo drug, ki ga tudi prejme, če izpolnjuje vse pogoje. Če jih ne izpolnjuje in zaprosi za začasno dovoljenje, mu ga lahko urad, če za to izpolnjuje pogoje, tudi podeli. Lahko pa se zgodi, da dovoljenja ne dobi nihče.

Kot sporočajo iz Sazasa, so proti več osebam sprožili ustrezne postopke pri pristojnih državnih institucijah. "Zaradi interesov v postopkih do zaključka le teh združenje ne daje izjav za medije in javnost," so ob tem še dodali v Sazasu.