Performans Signatura Dogodek Kontekst naj bi bil izved kot premierni dogodek festivala Transmediale.08, a so ga organizatorji prepovedali. Kljub temu pa je bil izveden dan prej, a ne v okviru festivala. Foto: EPA
Performans Signatura Dogodek Kontekst naj bi bil izved kot premierni dogodek festivala Transmediale.08, a so ga organizatorji prepovedali. Kljub temu pa je bil izveden dan prej, a ne v okviru festivala. Foto: EPA
Struktura spomenika holokavstu v Berlinu, ki je – po besedah avtorja spomenika, arhitekta Petra Eisenmana - zamišljena tako, da vsakega obiskovalca vabi k doživetju in oblikovanju samo njemu lastne, individualne izkušnje, obenem kaže tudi na osrednji namen performansa Signatura Dogodek Kontekst.
Emil Hrvatin, Žiga Kariž in Davide Grassi so svoja imena zamenjali za ime Janez Janša.

Perfomans 'Signatura Dogodek Kontekst' preimenovanih avtorjev Janeza Janše, Janeza Janše in Janeza Janše je bil izbran za odprtje festivala Transmediale.08, ki bo od torka dalje potekal v Berlinu. Performans naj bi se zgodil v Haus der Kulturen der Welt ob 20.30, vendar pa sta ga direktor festivala Stephen Kovats in gostujoča kustusinja razstave Conspire ... Nataša Petrešin Bachelez štiri dni pred dogodkom prepovedala.

Avtorji so se zato odločili, da bodo performans Signatura Dogodek Kontekst predčasno izvedeli v ponedeljek, 28. januarja 2008, ob 00.01 zjutraj. Izvedeni performans si lahko ogledate tu.

Nenadna prepoved
Performans so na program festivala uvrstili že pred tremi meseci, zato je njegov nenaden umik nenavadna poteza. Direktor festivala Stephen Kovats je ob tem dejal, da je prepoved predstavitve pravne in zakonske narave, Nataša Petrešin Bachelez pa je dodala, da gre tudi za osebna in etična prepričanja kustosinje.

Kot so sporočili z Maske, ki je ob Aksiomi soproducent predstave, ostaja vprašanje, zakaj sta direktor in kustosinja izvedbo dela prepovedala tri mesece potem, ko sta ga sprejela na razstavo in večkrat premlela vsebinske in izvedbene podrobnosti projekta, nepojasnjeno.

Avtorji projekta prepoved razumejo kot izkazovanje pozicije moči umetniškega direktorja festivala in gostujoče kustosinje, ki sta s tem povzročila konkretno škodo umetnikom in avtorjem projekta, ter na drugi strani kot dejanje nasilja nad svobodo umetniškega izražanja.

Izjava avtorjev
Iz MMC-ja smo najprej poklicali na Masko, kjer so povedali, da je bila izvedba performansa uspešna; s pomočjo GPS-ov so umetniki na spomeniku holokavstu v Berlinu izpisali ime Janez Janša, kar pa se je videlo le prek transmediala na internetu. Sprva je bilo načrtovano, da bi dogodek odprl že omenjeni festival, potem pa bi bilo mogoče njegove posnetke videti tudi na festivalski razstavi.

Kot pa je povedal eden izmed umetnikov, projekt tudi na razstavi ne bo predstavljen. Izvedeni dogodek pa je do zdaj na spletnih straneh videlo 300 ljudi. Nad odločitvijo direktorja in kustosinje so šokirani, saj so bili zadnje mesece, ko so dogodek pripravljali, ves čas v stiku z njima in so o performansu debatirali in analizirali vse tehnične izvedbene elemente. Zato je njuna odločitev toliko bolj presenetljiva, saj med pripravami ni bilo vidnih znakov nestrinjanja. Po mnenju avtorjev projekta gre za cenzuro, ki pa ostaja nepojasnjena in bi bilo o njej treba povprašati Kovatsa in Petrešin Bachelezovo.

Vabilo k soočenju

Omenjeni umetniki zato pozivajo direktorja festivala Transemidiale Kovatsa in gostujočo kustosinjo razstave Conspire ... Natašo Petrešin Bachelez ter zainteresirano javnost k odkriti in odprti konfrontaciji nasprotujočih si stališč, ki jih je sprožil umetniški projekt Signatura Dogodek Kontekst.

Delo Janeza Janše, Janeza Janše in Janeza Janše se osredotoča na vprašanje podpisa in - bolj natančno - na vlogo podpisa v javnem prostoru. V tem projektu z uporabo različnih pristopov raziskujejo Derridajev slavni citat o podpisu, ki se nanaša na paradoksalni odnos med izvirnostjo in ponavljanjem.

Odmev Janez Janša
Prvič so performans Signatura Dogodek Kontekst Janezi Janše uprizorili na prizorišču spomenika holokavstu v Berlinu 28. januarja 2008 minuto čez polnoč. Dogodek je bil izveden kot hoja skozi labirint hodnikov, ki tvorijo spomenik. Vsi trije umetniki so bili opremljeni z napravo GPS in vsak je prehodil različen del vnaprej začrtane poti.

Na koncu je njihova akcija skupaj oblikovala zaris podpisa, ki je viden le v virtualnem prostoru (na medmrežju). Med hojo po hodnikih spomenika vsi trije ponavljajo isto mantro, in sicer “Jaz sem Janez Janša, Jaz sem Janez Janša, Jaz sem Janez Janša…”.

Performans 'Signatura Dogodek Kontekst' na prizorišču spomenika holokavstu združuje tri koncepte (podpis, dogodek in kontekst) iz Derridajevega eseja in izpostavlja njihov medsebojni kompleksni odnos - podpis kot tak je dogodek, ki rekontekstualizira prizorišče podpisa.

L. Š.