Drugo

Poudarki

  • Izvedbo performansa Signatura Dogodek Kontekst so organizatorji festivala Transmediale.0.8 prepovedali
  • Projekt je delo umetniškega tria Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša
Performans Signatura Dogodek Kontekst naj bi bil izved kot premierni dogodek festivala Transmediale.08, a so ga organizatorji prepovedali. Kljub temu pa je bil izveden dan prej, a ne v okviru festivala. Foto: EPA
Struktura spomenika holokavstu v Berlinu, ki je – po besedah avtorja spomenika, arhitekta Petra Eisenmana - zamišljena tako, da vsakega obiskovalca vabi k doživetju in oblikovanju samo njemu lastne, individualne izkušnje, obenem kaže tudi na osrednji namen performansa Signatura Dogodek Kontekst.
Emil Hrvatin, Žiga Kariž in Davide Grassi so svoja imena zamenjali za ime Janez Janša.

Dodaj v

V Berlinu prepovedali performans tria Janš

Avtorji performansa govorili za MMC
28. januar 2008 ob 15:54,
zadnji poseg: 28. januar 2008 ob 17:50
Berlin/Ljubljana - MMC RTV SLO

Umetnost tria Janez Janša ne buri duhov le pri nas, temveč so si umetniki prislužili prepoved izvedbe performansa, ki naj bi odprl festival Transmediale.08.

Perfomans 'Signatura Dogodek Kontekst' preimenovanih avtorjev Janeza Janše, Janeza Janše in Janeza Janše je bil izbran za odprtje festivala Transmediale.08, ki bo od torka dalje potekal v Berlinu. Performans naj bi se zgodil v Haus der Kulturen der Welt ob 20.30, vendar pa sta ga direktor festivala Stephen Kovats in gostujoča kustusinja razstave Conspire ... Nataša Petrešin Bachelez štiri dni pred dogodkom prepovedala.

Avtorji so se zato odločili, da bodo performans Signatura Dogodek Kontekst predčasno izvedeli v ponedeljek, 28. januarja 2008, ob 00.01 zjutraj. Izvedeni performans si lahko ogledate tu.

Nenadna prepoved
Performans so na program festivala uvrstili že pred tremi meseci, zato je njegov nenaden umik nenavadna poteza. Direktor festivala Stephen Kovats je ob tem dejal, da je prepoved predstavitve pravne in zakonske narave, Nataša Petrešin Bachelez pa je dodala, da gre tudi za osebna in etična prepričanja kustosinje.

Kot so sporočili z Maske, ki je ob Aksiomi soproducent predstave, ostaja vprašanje, zakaj sta direktor in kustosinja izvedbo dela prepovedala tri mesece potem, ko sta ga sprejela na razstavo in večkrat premlela vsebinske in izvedbene podrobnosti projekta, nepojasnjeno.

Avtorji projekta prepoved razumejo kot izkazovanje pozicije moči umetniškega direktorja festivala in gostujoče kustosinje, ki sta s tem povzročila konkretno škodo umetnikom in avtorjem projekta, ter na drugi strani kot dejanje nasilja nad svobodo umetniškega izražanja.

Izjava avtorjev
Iz MMC-ja smo najprej poklicali na Masko, kjer so povedali, da je bila izvedba performansa uspešna; s pomočjo GPS-ov so umetniki na spomeniku holokavstu v Berlinu izpisali ime Janez Janša, kar pa se je videlo le prek transmediala na internetu. Sprva je bilo načrtovano, da bi dogodek odprl že omenjeni festival, potem pa bi bilo mogoče njegove posnetke videti tudi na festivalski razstavi.

Kot pa je povedal eden izmed umetnikov, projekt tudi na razstavi ne bo predstavljen. Izvedeni dogodek pa je do zdaj na spletnih straneh videlo 300 ljudi. Nad odločitvijo direktorja in kustosinje so šokirani, saj so bili zadnje mesece, ko so dogodek pripravljali, ves čas v stiku z njima in so o performansu debatirali in analizirali vse tehnične izvedbene elemente. Zato je njuna odločitev toliko bolj presenetljiva, saj med pripravami ni bilo vidnih znakov nestrinjanja. Po mnenju avtorjev projekta gre za cenzuro, ki pa ostaja nepojasnjena in bi bilo o njej treba povprašati Kovatsa in Petrešin Bachelezovo.

Vabilo k soočenju

Omenjeni umetniki zato pozivajo direktorja festivala Transemidiale Kovatsa in gostujočo kustosinjo razstave Conspire ... Natašo Petrešin Bachelez ter zainteresirano javnost k odkriti in odprti konfrontaciji nasprotujočih si stališč, ki jih je sprožil umetniški projekt Signatura Dogodek Kontekst.

Delo Janeza Janše, Janeza Janše in Janeza Janše se osredotoča na vprašanje podpisa in - bolj natančno - na vlogo podpisa v javnem prostoru. V tem projektu z uporabo različnih pristopov raziskujejo Derridajev slavni citat o podpisu, ki se nanaša na paradoksalni odnos med izvirnostjo in ponavljanjem.

Odmev Janez Janša
Prvič so performans Signatura Dogodek Kontekst Janezi Janše uprizorili na prizorišču spomenika holokavstu v Berlinu 28. januarja 2008 minuto čez polnoč. Dogodek je bil izveden kot hoja skozi labirint hodnikov, ki tvorijo spomenik. Vsi trije umetniki so bili opremljeni z napravo GPS in vsak je prehodil različen del vnaprej začrtane poti.

Na koncu je njihova akcija skupaj oblikovala zaris podpisa, ki je viden le v virtualnem prostoru (na medmrežju). Med hojo po hodnikih spomenika vsi trije ponavljajo isto mantro, in sicer “Jaz sem Janez Janša, Jaz sem Janez Janša, Jaz sem Janez Janša…”.

Performans 'Signatura Dogodek Kontekst' na prizorišču spomenika holokavstu združuje tri koncepte (podpis, dogodek in kontekst) iz Derridajevega eseja in izpostavlja njihov medsebojni kompleksni odnos - podpis kot tak je dogodek, ki rekontekstualizira prizorišče podpisa.

L. Š.

Prijavi napako
Komentarji
Felicio
# 29.01.2008 ob 08:33
Umetnost, ki se tako neposredno veže na trenutno politično situacijo, je vedno vprašljiva...
Truga
# 03.02.2008 ob 11:42
Banda, presita belega kruha, se norčuje iz trpljenja. Kaj bo rekle javna tožilka?
Kluzo
# 02.02.2008 ob 21:48
Malo zajebantsko bi zgledalo, če bi tem fantom postavili nasproti tria, denimo Kučanovih Štefk. Kaj bi potem rekli naši levaki. Problem pa je drugje. Po Berlinu se govori, da gre mdr. tudi za obešenjaški odnos do holokavsta, ne do Janše. To je pa že nekoliko resnejša stvar.
gino st
# 02.02.2008 ob 12:59
ma to niso umetniki ,to so levaki shit podgane
komponist SV
# 29.01.2008 ob 09:02
Pa še to: Če npr na volitvah zmaga SD, se bodo ti trije tepci preimenovali v Boruta Pahorja? LOL!
komponist SV
# 29.01.2008 ob 09:00
http://www.aksioma.org/sec

Pa si ga poglejte.
komponist SV
# 29.01.2008 ob 08:59
Ma saj ni fore v kakršni koli provokaciji. Ta spot je totalno brezveze! Ves čas ti trije debili samo hipnotično ponavljajo svoje ime in se sprehajajo, da to ime oblikujejo. Ko bi vsaj gobec držali, ker ti grejo na živce!
Gumirabikardirka
# 29.01.2008 ob 08:34
po oblast je treba udarjat z vsemi mocmi
liberalc
# 29.01.2008 ob 08:12
Eh, kake komentarje pišete.

Izjava Janeza Janše in prispevek na:
http://24ur.com/naslovnica/ekskluziv/zan
imivosti/20080129_3116091_60092861.php#v
ideo_60092861
bušman
# 29.01.2008 ob 07:48
Verjetno je tudi za to odpoved kriv Janez Janša.
kristian.kozelj
# 29.01.2008 ob 03:50
Sick...
jodlzi
# 28.01.2008 ob 18:17
p.s.: pozabu sem dodat "lesenih okvirih"...
jodlzi
# 28.01.2008 ob 18:15
večina sodobne umetnosti je malo čez les če si v okvirih stare družbe....
rozlicek
# 28.01.2008 ob 18:14
Trije brezdelneži, ki se verjetno napajajo še s davkoplačevalskega denarja.
sykorski
# 28.01.2008 ob 17:01
Ta za večno prekleta Neue Slowenische Kunst in Žižkovo leglo termitskih lakanov, ki žrejo Slovenijo spet...pejte raj počet kj pametnga pa ga pofa**fjte Žižku pa ga odvadte seslanja...
krt206
# 28.01.2008 ob 16:55
Nekateri umetniki so pa res malo čez les
kredarica
# 11.11.2010 ob 10:40
Bolno, rdeče in smrdeče...
Kazalo