Vodje posamičnih kulturno-umetniških programov v Cankarjevega doma (CD) so predstavili prihajajoče dogodke. Foto: RTV Slovenija
Vodje posamičnih kulturno-umetniških programov v Cankarjevega doma (CD) so predstavili prihajajoče dogodke. Foto: RTV Slovenija

Program spomladanskega dela te sezone Cankarjevega doma si lahko ogledate v programski knjižici.

Resna glasba pod novim programskim vodjem
Aleš Drenik, ki se je po desetletju vrnil v domovino, je nedavno prevzel program resne glasbe, opere in baleta v CD-ju. Koncerte zlatega in srebrnega abonmaja je za tekočo sezono zastavila že njegova predhodnica Ingrid Gortan, pri čemer bo zadnji "zlati" koncert odigral orkester Tonkünstler iz Avstrije z deli Brucknerja in Haydna.

Akademski pevski zbor v Ljubljani z dirigentom Francetom Maroltom leta 1935. Foto: Wikipedia
Akademski pevski zbor v Ljubljani z dirigentom Francetom Maroltom leta 1935. Foto: Wikipedia

Do izteka letošnje sezone so napovedani še trije neabonmajski dogodki. Aprila bo mednarodni baletni gala večer, maja bodo zaznamovali 75-letnico Akademske folklorne skupine France Marolt, junija pa bo zazvenel koncert APZ-ja Tone Tomšič, ki bo izvedel Carmino Burano s tolkalnim ansamblom. Za naslednjo sezono je že napovedan koncert enega vodilnih ansamblov za sodobno glasbo Ensemble Modern.

Gledališka umetnost in sodobni ples
V sklopu programa gledališča in sodobnega plesa bo gostovalo Hrvaško narodno gledališče iz Zagreba s predstavo V agoniji Miroslava Krleže. V gosteh pa bosta tudi koreografa Belgijec Wim Vandekeybus in Nizozemec Jana Martensa s skupinama Ultima Vez in Dance On Ensemble. Vodja programa Andrej Jaklič je napovedal še aprilsko premiero novitete koreografa in plesalca Jana Rozmana. Ta se po lastnih besedah navdušuje nad telesom, po izkušnjah iz tujine pa v svoje ustvarjanje poskuša vnesti nekaj več drznosti. V novi predstavi se bo od predmetov in teles premaknil v podobe obeh: zanima ga odnos med utelešenostjo, prisotnostjo in podobo, ki je lahko samo fasada in jo je mogoče ustvariti na družbenih omrežjih.

Vsestranska ameriška umetnica Laurie Anderson z možem Loujem Reedom na posnetku, ki je nastal novembra 2011 – slabo leto in pol, preden je glasbenik umrl po zapletih po presaditvi jeter. Foto: Reuters
Vsestranska ameriška umetnica Laurie Anderson z možem Loujem Reedom na posnetku, ki je nastal novembra 2011 – slabo leto in pol, preden je glasbenik umrl po zapletih po presaditvi jeter. Foto: Reuters

Zven džeza in glasb sveta
Prav tako aprila bo domači pianist Sašo Vollmaier poslušalcem druge glasbe poskušal približati delo madžarskega skladatelja Györgyja Ligetija. Ob 100. obletnici njegovega rojstva je v projekt Kako razložiti Ligetija mrtvemu občinstvu združil tri njegove kompozicije ter jim dodal dve lastni variaciji v akustični in elektroakustični obliki. Projekt, s katerim bo maja gostoval tudi v Budimpešti, bodo pospremili vizualni umetniki, ob recitalu bo izšel tudi album.

Vodja programa džeza in glasb sveta Bogdan Benigar je kot največje gostovanje iz tujine napovedal junijski koncert ameriške umetnice Laurie Anderson. V Ljubljani bo nastopila tretjič, prvič v Gallusovi dvorani CD-ja. V tem programskem sklopu so napovedali še nastopa pevke Elide Almeida z Zelenortskih otokov in predstavnice portugalskega fada Marize, ki bo hkrati gostja festivala Druga godba. Benigar je predstavil tudi prihajajoči Jazz festival Ljubljana, ki bo potekal med 5. in 8. julijem.

Filmski program Cankarjevega doma
Že v tem mesecu bo filmski program postregel s Festivalom gorniškega filma, ki bo med 13. in 18. februarjem. Marca mu bo sledil Festival dokumentarnega filma, ki bo po besedah Simona Popka izpostavil ekološke teme in teme trajnostnega razvoja. Med dokumentarci, ki bodo na ogled, bosta oskarjevska nominiranca Hiša iz trsk in Vse, kar diha. V program je vključen tudi dokumentarec Amirja Muratovića o svetovnih potovanjih Matevža Lenarčiča. Za nagrado Amnesty International za najboljši film na temo človekovih pravic se bo kot običajno potegovalo pet filmov.

V vrtincu sprememb od začetka do antropocena

Za konec še razstavni program
Tudi v tem delu sezone bo med razstavami še zmeraj v ospredju velika naravoslovna postavitev V vrtincu sprememb. Direktorica CD-ja Uršula Cetinski in kustosinja Katja Ogrin sta napovedali tudi prvo razstavo s področja intermedijskih umetnosti. Razstavo Za humano tehnologijo, ki bo prikazala projekte mreže centrov raziskovalnih umetnosti RUK, bodo odprli aprila v sodelovanju z Delavskim domom Trbovlje. Po besedah predstavnice trboveljskega zavoda Špele Pavli Perko bodo prikazali najboljše projekte na preseku med umetnostjo in tehnologijo, ki so del gospodarstva, turizma in izobraževanja.

Priznanje zlata kongresna zvezda in najboljši kongresni center Slovenije 2022

Cankarjev dom je prejel priznanje zlata kongresna zvezda in najboljši kongresni center Slovenije 2022 (Meetings Star Award).

Prvo mesto z oceno 4.90 je Cankarjev dom zasedel med 51 slovenskimi hoteli in kongresnimi centri Slovenije, ki jih vsako leto presojata revija Kongres in mednarodna borza Conventa, so sporočili iz CD-ja. To je najvišja ocena za Cankarjev dom doslej.

Nagrada kongresna zvezda Meetings Star Award je priznanje organizatorjev, dogodkov in industrije srečanj nove Evrope, ki ga prejmejo najboljše destinacije, hoteli, kongresni centri prizorišča in najvplivnejši posamezniki. Od začetka ocenjevanja je bilo ocenjenih že 499 hotelov in 44 kongresnih centrov.