Žižek vedno pritegne veliko število obiskovalcev. Foto: MMC RTV SLO / Miloš Ojdanić
Žižek vedno pritegne veliko število obiskovalcev. Foto: MMC RTV SLO / Miloš Ojdanić

Hrvaški mediji Žižka napovedujejo kot "najnevarnejšega filozofa zahoda", v gledališču pa bo nastopil kot drugi gost, potem ko se je Srećko Horvat oktobra pogovarjal z znano britansko igralko in aktivistko Vanesso Redgrave. Zaradi bolezni je svoj obisk v Zagrebu lani odpovedal britansko-pakistanski pisatelj, zgodovinar in levičarski aktivist Tariq Ali.

Vedno izzivalni filozof je v lanskem govoru v zagrebškem gledališču v ospredje postavil svoje prvo dramsko besedilo Antigona, ki ga je na podlagi Sofoklesove tragedije napisal po naročilu zagrebškega gledališča. Tokratno gostovanje bo spremljal hrvaški izid Antigone.

Filozofski teater je prostor debate in razmisleka o tem, v kolikšni meri lahko nacionalno gledališče danes sploh zastavlja bistvena vprašanja o času, v katerem živimo, z njim pa so želeli privabiti predvsem mlajše občinstvo. V prvi sezoni je za projekt vladalo veliko zanimanje, veliko gledalcev je pogovore spremljalo tudi v neposrednem televizijskem prenosu, so še zapisali organizatorji.