Čas do uradnega odprtja EPK-ja so v San Sebastianu začeli odštevati že lanskega 1. decembra, in sicer z uro, ki so jo namestili na mestno hišo. V letu 2015 je naziv EPK pripadal Monsu v Belgiji in Plznu na Češkem. Foto: EPA
Čas do uradnega odprtja EPK-ja so v San Sebastianu začeli odštevati že lanskega 1. decembra, in sicer z uro, ki so jo namestili na mestno hišo. V letu 2015 je naziv EPK pripadal Monsu v Belgiji in Plznu na Češkem. Foto: EPA
Plaža La Concha v San Sebastianu
San Sebastian se ponaša tudi z znamenito plažo La Concha, ki vsako leto pritegne približno pol milijona turistov. Foto: EPA

Ti bodo vrhunec dosegli 23. januarja ponoči z velikim dogodkom za vse generacije, slovesnosti v okviru odprtja pa se bodo končale dan pozneje. Čas do uradnega odprtja EPK-ja so sicer začeli odštevati že lanskega 1. decembra, in sicer z uro, ki so jo namestili na mestno hišo.

Zgodovina mesta, zaznamovana s terorizmom
San Sebastian je v preteklosti močno zaznamovalo delovanje paravojaške baskovske teroristične organizacije ETA, s programom EPK-ja pa želijo zaceliti rane, ki jih je pustilo njeno delovanje.

Do pred nekaj leti je nad mestom, ki je bilo zaradi svojega blagega podnebja v preteklosti letna rezidenca španskih kraljev, ležala senca, saj je bil San Sebastian bolj kot katero koli mesto zaznamovano z delovanjem te teroristične organizacije. Mesto je obvladovalo vzdušje strahu, zato je bil najpomembnejši motiv za kandidaturo za EPK-ja prav želja po premagovanje sovražnega ozračja.

Po besedah župana Eneka Goie želijo kulturo uporabiti kot dejavnik sprememb.


Malo spektaklov, zato pa baskovska kuhinja
V mestu, ki je znano po filmskem in glasbenih festivalih, sicer ni pričakovati veliko spektaklov. Pripravili bodo vrsto kulturnih programov, v katere bodo vključili tako meščane kot obiskovalce mesta.

Eden pomembnejših poudarkov programa EPK-ja bo baskovska kuhinja. Organizirajo okoli 100 projektov na področjih upodabljajočih umetnosti, plesa, filma glasbe, arhitekture in gastronomije.

Mir, Življenje in Glasovi
Program so v mestu razdelili v tri vsebinske sklope, ki so jih naslovili Mir, Življenje in Glasovi. V prvega denimo sodi Milja miru, kilometer in pol dolga pot, pri kateri bodo reko Urumeo uporabili kot metaforo za mir.

Drugi sklop bo prinesel projekte, s katerimi želijo izboljšati vsakdanje življenje v mestu. Tak je denimo projekt Urbanhero, s katerim nameravajo mesto spremeniti v skupen prostor svobode.

Tretji sklop pa bo združil različne zvrsti umetnosti - film, gledališče, vizualne umetnosti, literaturo in glasbo. V letu, ko mineva 400 let od smrti angleškega dramatika in pesnika Williama Shakespeara, bodo v tamkajšnjem parku Cristina Enea uprizorili tudi njegovo igro Sen kresne noči.