Piramido so zgradili kot novi vhod v muzej Louvre, in sicer potem, ko je stari vhod postal premajhen za vedno večje število obiskovalcev. Foto: Louvre
Piramido so zgradili kot novi vhod v muzej Louvre, in sicer potem, ko je stari vhod postal premajhen za vedno večje število obiskovalcev. Foto: Louvre
Piramida pred muzejem Louvre
O piramidi se je govorilo, da je zgrajena iz 666 šip, danes vodstvo muzeja zatrjuje, da je stekel 673. Foto: EPA

Muzej, ustanovitev katerega je bila eden od simbolnih momentov francoske revolucije, saj je pomenila predajo kraljeve rezidence v roke ljudstva, ki naj bi namesto plemstva in Boga častilo znanost, vsako leto obišče okoli 8,5 milijona ljudi. In po besedah direktorja muzeja Henrija Loyretta se jih kar 80 odstotkov za obisk Louvra odloči zaradi Mone Lize, druga privlačnost pa je piramida, ki so jo zgradili po načrtih arhitekta I. M. Peia. Odkritje piramide je sovpadlo ravno z dvestoto obletnico izbruha francoske revolucije, dvajset let pozneje pa v Louvru ugotavljajo, da je piramida pretesna. Vsako leto se lahko skozi njo sprehodi le 4,5 milijona obiskovalcev, torej le polovica ljudi, ki obiščejo Louvre. Zato I. M. Pei skupaj z vodstvom že razmišlja o tem, kako bi jo preuredil za večje število ljudi.

Piramida in prekleto število 666
Zgodba o louvrski piramidi sega na začetek osemdesetih, ko je tedanji francoski predsednik Francois Mitterand začel razmišljati, s kakšnim kulturnim projektom bi zaznamoval svoj predsedniški mandat. Leta 1984 je bilo tako izdano 'naročilo' za piramido, katere namen je bil razbremeniti stari vhod, skozi katerega se vsi obiskovalci preprosto niso več mogli zdrenjati. Okoli piramide, s katero je bilo nezadovoljnih toliko Parižanov, so se kmalu spletle prave 'bajke o delu zlih sil'. Tako so se pojavila celo natolcevanja, da predsednik Mitterand 'upravlja' s številom 6 in na podlagi podatka, da je število vseh šip v piramidi 666, je v knjigi Francois Mitterand, Grand Architecte de l'Univers (Francois Mitterand, veliki arhitekt vesolja) Dominique Stezepfandt zapisala, da je celotna konstrukcija utemeljena na nesrečnem številu 6.

Podatek, da je stekel v piramidi zares 666 se je pojavil tudi v uradni brošuri o piramidi, čeprav je bilo na nekaterih straneh zaslediti tudi število 672. Danes v Louvru zatrjujejo, da je pravo število 673 in če se smemo pošaliti, naj zapišemo, da tudi trenutna priljubljenost piramide govori o tem, da pri njeni stvaritvi ne more imeti hudič prstov vmes. Sicer pa vodstvo Louvra ta čas ni popolnoma mirno. Finančna kriza se že odraža v manjšem številu obiskovalcev. Predvsem je manj Američanov, in sicer se je njihovo število zmanjšalo za kar od deset do dvajset odstotkov.

P. B.