Tina Tchen je bila na mestu mesta predsednice in izvršne direktorice zagovorniške skupine Time's Up od leta 2019. Foto: AP
Tina Tchen je bila na mestu mesta predsednice in izvršne direktorice zagovorniške skupine Time's Up od leta 2019. Foto: AP

Tina Tchen je v tem tednu sporočila, da se je vso "kariero bojevala za pozitivne spremembe za ženske", vendar je spoznala, ni več prava oseba za vodenje organizacije, ki je zaživela v obdobju gibanja #MeToo (#JazTudi). Njeno funkcijo bo za zdaj prevzela Monifa Bandele, dozdajšnja glavna operativna direktorica skupine Time’s Up (Čas je potekel).

Medsebojno spopadanje namesto sodelovanja
"Še posebej se zavedam, da je moj položaj na čelu skupine Time’s Up postal osrednja točka bolečine in razdvajanja, kjer se ravno tiste ženske in druge aktivistke, ki bi morale sodelovati v boju za spremembe, namesto tega med seboj bojujemo na škodljive načine," je še sporočila Tina Tchen po navedbah Associated Pressa (AP).

Sorodna novica Newyorški guverner zaradi obtožb spolnega nadlegovanja odstopa

Svojo odstopno izjavo je podala, potem ko je v tem mesecu s funkcije predsednice organizacije odšla Roberta Kaplan. Tako na Tino Tchen kot Roberto Kaplan se je vsul plaz kritik privržencev gibanja Time's Up, zato ker sta Andrewju Cuomu, ki je v ponedeljek odstopil z mesta newyorškega guvernerja, nudili pomoč tri tedne po preiskavi, ki jo je vodil newyorški državni tožilec in ki je razkrila, da je spolno nadlegoval najmanj 11 žensk.

V poročilu je podrobno popisano, kako je Cuomo poskušal diskreditirati Lindsey Boylan, potem ko ga je prva decembra lani javno obtožila neustreznih komentarjev in preden je podala izrecen podroben opis obtožb o neželenem dotikanju in poljubljanju.

Sporna dejanja Tine Tchen in Roberte Kaplan
Besedilna sporočila, ki jih je pridobil časopis The Washington Post, kažejo, da je Tina Tchen sprva poskušala odvrniti druga vodilna imena organizacije Time's Up, da bi javno komentirala obtožbe, ki ji je podala Lindsey Boylan. Pozneje pa je najvišja Cuomova pomočnica Melissa DeRosa zaprosila Roberto Kaplan oziroma njenega odvetnika, da pregleda pismo, ki so ga nameravali objaviti guvernerjevi podporniki in v njem izpodbijati verodostojnost Lindsey Boylan, vendar pismo na koncu ni doživelo objave. Šele pozneje, ko je ta razširila obseg obtožb proti Cuomu, je Time's Up pozval k preiskavi.

Skoraj vse gostje podelitve zlatih globusov v letu 2018 so bile oblečene v črno in so nosile broške z geslom Time's Up. Foto: AP
Skoraj vse gostje podelitve zlatih globusov v letu 2018 so bile oblečene v črno in so nosile broške z geslom Time's Up. Foto: AP

Brez opravičila in primerjava s Cuomom
Lindsey Boylan je po odstopu Tine Tchen opomnila, da njena izstopna izjava ni vključevala prav nobenega opravičila. "Žalostno je, da @TinaTchen še vedno ne more prevzeti odgovornosti za škodo, ki jo je povzročila," je tvitnila. Podobnega mnenja je tudi Charlotte Bennett, ki je Cuoma prav tako obtožila nadlegovanja. "Namesto da bi se iskreno opravičila preživelim, aktivistom in zaveznikom, ki jih je prizadela, @TinaTchen ravna na enak način kot naš nekdanji guverner – našteva svoje dosežke, s prstom kaže na druge in poskuša upravičiti svoje neopravičljivo vedenje. Pojdita k vragu," je zapisala na Twitterju.

Time's Up je vzniknil iz ogorčenja nad spolnimi prestopki filmskega producenta Harveyja Weinsteina. Več kot 300 žensk iz zabavne industrije – od televizijske producentke Shonde Rhimes do igralk Reese Witherspoon in Eve Longoria – je podpisalo odprto pismo, s katerim so postale ustanoviteljice skupine Time's Up. Glasno je odmevala akcija na podelitvi zlatih globusov v letu 2018, na kateri so bili mnogi udeleženci odeti v črno in nosili broške Time's Up, da bi tako opozorili na gibanje za enakost spolov.

Sorodna novica Zlati globusi: "Letos smo ženske postale zgodba"

Tina Tchen, Roberta Kaplan in še dve sodelavki so leta 2017 ustanovile Time’s Up sklad za pravno pomoč žrtvam spolnega nadlegovanja, v okviru katerega so zbrali skoraj 22 milijonov dolarjev v manj kot letu dni po ustanovitvi. Upravni odbor Time's je v izjavi pohvalil mandat Tine Tchen in poudaril, da je "omogočila spremembe v življenju mnogih" in da so "hvaležni za njeno trdo delo in vpliv."

Odstop zaradi obtožb sinovega spolnega nasilja
Zagovorniška skupina Time's Up je že v preteklosti imela težave na samem vrhu. Tina Tchen je prevzela krmilo leta 2019, po odstopu Lise Borders z mesta predsednice in izvršne direktorice, ki je sledil obtožbam spolnega nasilja, ki so letele na njenega sina.

Tarana Burke, ustanoviteljica #MeToo in članica razširjenega odbora Time’s Up, je v začetku tega tedna dejala, da je Time's Up mlada organizacija z dobrimi nameni, ki se zdaj spopada z vprašanjem, kako izvajati svoj vpliv. "Mislim, da se morajo na koncu zazreti vase. Morda se bo izkazalo, da bodo morali priti do spoznanja, kako delovati drugače, da se morajo odreči delu vpliva in žrtvovati nekaj zmag, da bodo dobro opravili delo na način, ki mu ljudje zaupajo," je dejala za AP.