Pred centrom Lincoln, na drugi strani ceste od opere, so zaposleni v Metropolitanski operi 1. avgusta organizirali delovni shod. Predstavniki zaposlenih in sindikatov so imeli govore, orkester je igral. Foto: EPA
Pred centrom Lincoln, na drugi strani ceste od opere, so zaposleni v Metropolitanski operi 1. avgusta organizirali delovni shod. Predstavniki zaposlenih in sindikatov so imeli govore, orkester je igral. Foto: EPA
Nekateri sindikati trdijo, da bi Gelb namesto zmanjševanja plač lahko varčeval pri dragih novih produkcijah. Trdijo tudi, da s posegi v plače in druge ugodnosti pretirava, saj letni proračun Metropolitanske opere znaša 326 milijonov dolarjev, primanjkljaja pa se je nabralo le za 2,8 milijona. Foto: EPA
Kolektivne pogodbe so potekle konec julija, vodstvo znamenite opere pa je za nove zahtevalo ostre posege v plače in druge ugodnosti. Dogovarjali so se s 15 različnimi sindikati, ki zastopajo 2.500 zaposlenih, od glasbenikov, pevcev, mizarjev do čistilk. Zdaj so dogovori sklenjeni s petimi sindikati, od tega dvema največjima. Ostaja jih še deset. Foto: EPA

V pogajanja med vodstvom newyorške Metropolitanske opere in zaposlenimi se je zaradi bližajoče se nove sezone vmešala zvezna služba za mediacije in pomiritve. Po številnih urah intenzivnih pogajanj je bil dosežen dogovor z dvema največjima sindikatoma – sindikatom glasbenikov, ki predstavlja orkester, in cehom glasbenih umetnikov, ki predstavlja zbor.
Kolektivne pogodbe so potekle konec julija, vodstvo znamenite opere pa je za nove zahtevalo ostre posege v plače in druge ugodnosti. Generalni direktor Peter Gelb je zahteval 17-odstotno znižanje plač in zmanjšanje zdravstvenih in pokojninskih ugodnosti. Stroški produkcij naj bi zelo naraščali, občinstva za operno umetnost pa naj bi bilo vse manj, kar sicer ne drži, saj je dvorana skoraj vedno razprodana.
Bliža se nova sezona. Stavka bi pomenila sramoto.
Umetniki in drugi zaposleni se s tem niso strinjali in začela so se pogajanja, katerih rok za dokončanje so doslej že štirikrat prestavili. Gelb je na sredini pogajanj zaposlenim – orkestru, pevcem, odrskih delavcem in drugim – že zagrozil s prenehanjem dela, zaposleni pa so grozili s stavko. Nova sezona se začenja 22. septembra, morebitne stavke pa bi povzročile hudo sramoto in zadale velik udarec osrednji kulturni ustanovi ne le v New Yorku in ZDA.
Ostane še 10 sindikatov od 15
Opera se je tako podala v dogovarjanje s 15 različnimi sindikati, ki zastopajo 2.500 zaposlenih, od glasbenikov, pevcev, mizarjev do čistilk.
Vodstvo opere je na začetku meseca že doseglo dogovor s tremi sindikati – sindikatom čistilk, mizarjev in hostes oziroma tistih, ki ljudi usmerjajo do njihovih sedežev. Največji zalogaj pa so bili glasbeniki in pevci. Povprečna letna plača pevca ali pevke je 200.000 dolarjev, pri čemer ne gre za glavne vloge. Povprečna plača člana orkestra pa je 100.000 dolarjev, pri čemer niso všteti dirigenti.
Najintenzivnejša pogajanja v zadnjih 34 letih
Pogajanja se nadaljujejo še s preostalimi desetimi sindikati. Sindikati menijo, da Gelb s posegi v plače in druge ugodnosti pretirava, saj letni proračun Metropolitanske opere znaša 326 milijonov dolarjev, primanjkljaja pa se je nabralo za 2,8 milijona. Nekateri sindikati trdijo, da bi Gelb namesto zmanjševanja plač lahko varčeval pri dragih novih produkcijah. Letošnja pogajanja o pogodbah so najintenzivnejša v newyorški Metropolitanski operi od začasnega prenehanja dela leta 1980.