Metropolitanska opera preživlja težke čase. Foto: EPA
Metropolitanska opera preživlja težke čase. Foto: EPA
Prvi mož newyorške opere Peter Gelb (na fotografiji z ženo) pravi, da v opero sicer prihajajo novi obiskovalci, a njihovo število ni tako veliko, da bi nadomestilo starejše obiskovalce, ki umirajo. Foto: EPA

V pogovoru za britanski BBC je Gelb predlagal 16-odstotno znižanje plač, kar naj bi dosegli s spremembo delovnih pravil za orkester in zbor. Po drugi strani pa prvi mož opere zavrača očitke o nepotrebnem razsipavanju denarja, ko so za sceno opere Princ Igor namenili 169.000 dolarjev.

Sindikati so ob napovedi znižanja plač že zagrozili s stavko. Konec julija, ko se iztečejo pogodbe ustvarjalcem, pa jih čakajo naporna pogajanja. "V nevarnosti je prihodnost opere," je pozval Gelb. "To težavo želim razreševati, preden bo prišla do skrajnega roba."

Gelb upa, da se bo med drugim spremenilo tudi pravilo, v skladu s katerim člani orkestra in zbora dobijo plačilo za štiri nastope tedensko, a dejansko jih je običajno manj. Na očitke, da opera veliko zapravlja za produkcije, pa direktor odgovarja, da so že močno znižali stroške skozi koprodukcije. Trenutno opera samo za plače ustvarjalcev letno nameni 200 milijonov dolarjev.

Pada število obiskovalcev
Ob tem je Gelb opozoril tudi na dejstvo, da se znižuje število obiskovalcev opere. Prihodki od prodaje vstopnic se v zadnjih letih niso povečali, če pa k temu dodamo še dejstvo, da ima Metropolitanska opera 3.800 sedežev, kar je precej več od evropskih opernih hiš, pa je padec še toliko bolj očiten.

Uspešen projekt prenosov
V zadnjih letih v operi izvajajo projekt prenosov iz Metropolitanske opere, ko si navdušenci nad opero po vsem svetu v neposrednem prenosu ogledajo opero kar v domači kinodvorani. Kot pravi Gelb, je ta projekt prava uspešnica. V Nemčiji so tako samo za enega izmed sobotnih prenosov skupno prodali kar od 30.000 do 35.000 vstopnic.

Ob tem je izrazil zaskrbljenost nad dejstvom, da opera ne zanima mladih, zato poziva k večji vključitvi vsebin o operi in obiske opernih predstav v šolske programe.