Vasko Simoniti: Kulturna raznolikost ponuja možnost kulturnega dialoga. Foto: RTV SLO
Vasko Simoniti: Kulturna raznolikost ponuja možnost kulturnega dialoga. Foto: RTV SLO
Carmen Calvo in Isabel Pires de Lima, španska in portugalska ministrica za kulturo
Isabel Pires de Lima (desno) naj bi z Vaskom Simonitijem prav kmalu spregovorila o dvostranskem sodelovanju v kulturi. Foto: EPA

Zaradi velike vloge kulturne dediščine v odločanju usode vsakega naroda je minister za kulturo izrazil podporo sodelovanju v izobraževanju, kulturi in na področju kulturne dediščine. Že vnaprej je zavrnil morebitne očitke, da tovrstna srečanja ministrov za kulturo ne prinašajo otipljivih rezultatov, in dejal, da bo ministrska konferenca prispevala k oblikovanju platforme za krepitev sodelovanja in za razvoj medsebojne strpnosti.

Raznolikost, ki povezuje
Minister za kulturo je v govoru na konferenci ministrov za kulturo držav članic Sveta Evrope opomnil, da je kulturno raznolikost potrebno razumeti kot element združevanja in ne razdvajanja narodov ter kot enega od navdihov za ustvarjalnost v kulturi. Raznolikost pa zahteva konstruktiven dialog, česar se Slovenija zaveda.

Vasko Simoniti je zato izpostavil tudi položaj Slovenije kot mediteranske države in zagotovil, da si bo Slovenija dejavno prispevala h krepitvi kulturnega dialoga; še posebej bo to poslanstvo stopilo v ospredje v prvi polovici leta 2008, ko bo Slovenija predsedovala Evropski uniji.

Srečanje pred obiskom
Simoniti se je srečal s portugalsko kolegico Isabel Pires de Lima, s katero sta spregovorila o možnostih dvostranskega sodelovanja v kulturi med Slovenijo in Portugalsko. Podrobnosti pa naj bi bile predmet pogovorov med ministričinim obiskom pri nas. Ministra sta se dotaknila tudi teme predsedovanja Evropski uniji. Ta naloga bo Portugalsko namreč doletela 2007, Slovenija pa se bo kot predsedujoča država preizkusila leta 2008.

Predlogi, kako lažje dosegati skupne cilje
Na konferenci bodo predstavili tudi izsledke kolokvija intelektualcev Identiteta in raznolikost - temeljni izzivi na področju kulturnega sodelovanja, ki so ga intelektualci pripravili na temo evropske kulture. V njem so se posvetili tudi možnostim tesnejšega sodelovanja med Svetom Evrope, Unescom in Evropsko unijo, da bi lažje dosegli skupne kulturne cilje, ob tem pa bi krepili tudi sodelovanje med Evropo in sosedami držav Sredozemlja.

Konvencija o družbenem pomenu kulturne dediščine
Konferenco v Faru so sklicali ob 50. obletnici Evropske kulturne konvencije. Srečanje bo prineslo tudi podpis okvirne konvencije Sveta Evrope o družbenem pomenu kulturne dediščine. Slovenija zaradi kratkih rokov še ne bo pristopila k dokumentu, to pa naj bi storila v bližnji prihodnosti, verjetno prek slovenskega diplomatskega predstavništva v Strasbourgu. Slovenska vlada je sicer že sprejela sklep, da minister Vasko Simoniti podpiše konvencijo, sestavljeno v Strasbourgu 13. oktobra letos.