Na več kot desetih urbanih prizoriščih bo nastopilo 21 skupin ali posameznikov. Foto: Goran Petraševič/Kunigunda
Na več kot desetih urbanih prizoriščih bo nastopilo 21 skupin ali posameznikov. Foto: Goran Petraševič/Kunigunda
Kunigunda
19. festival mladih kultur Kunigunda se bo sklenil 27. avgusta. Foto: Goran Petraševič/Kunigunda

Na festivalu se bo letos lahko predstavilo več kot 200 umetnikov z raznih področij. Na ozemlju bodočega avtonomnega kulturnega območja Avtonomna republika Kunigunda se bo v tem času v barve njene zastave ovilo skoraj 40 kulturnih projektov. Več kot 50 sodelujočih umetnikov prihaja v Velenje iz tujine, predvsem iz Francije, Bosne in Hercegovine, Avstrije, Turčije, Srbije, Italije, Hrvaške, Urugvaja in Nemčije.


Celoten program festivala najdete tukaj.

Iz Kranja prihaja na Kunigundo zasedba Raggalution. Predstavila se bo bosanska tekstopiska in ena redkih ženskih MC-jev na območju nekdanje Jugoslavije Sassja, ki spaja najboljše iz hip hopa in jamajške glasbe. Tu so še avstrijski dvojec Austrian Apparel, ki v živo izvaja širok spekter elektronske glasbe od hip hopa do broken beata skozi ambiental do techna ter velenjska glasbenika 100tka in Meetjah, ki skupaj raziskujeta hip hop s pridihi drum'n'bassa ter sorodnih žanrov.

Velenje skozi risbo
V jami Huda luknja bo nastopila zasedba Brencl banda, ki je nastala iz navdušenja nad ljudskim izročilom z različnih koncev sveta, predvsem pa s seboj nosi močen slovanski duh. V Velenje prihaja tudi urugvajski intermedijski umetnik Francisco Tomsich, ki bo do 12. avgusta v Pekarni raziskoval preteklost in prihodnost Velenja skozi risanje, slikanje, besedilo in video. Tako bo postopoma zavzemal prostor in osvetlil možnosti spreminjanja našega življenjskega in delovnega okolja.

Mestno obzidje Maribora v 15. stoletju
Ilustratorka, grafična oblikovalka in maskerka Nea Likar bo na postavitvi Saudades predstavljala ilustracije, plakate in potiske na različnih medijih in v različnih tehnikah. Jan Sterniša, Gregor Rojko in Jože Slaček pa bodo predstavili 3D-prikaz mestnega obzidja Maribora v 15. stoletju.

Na konferenci o (ne)navadnem bodo govorili o temah od šamanizma do lucidnega sanjanja, pa tudi od plesa s čakrami in drugih modrostih.