Ministrstvo za kulturo. Foto: MMC RTV SLO
Ministrstvo za kulturo. Foto: MMC RTV SLO

Ministrstvu so ta sredstva na voljo v sklopu 3,26 milijarde evrov, namenjenih Sloveniji. Sredstva so bila formalno zagotovljena s sporazumom o partnerstvu med Slovenijo in Evropsko komisijo.

Sorodna novica Podpisan več kot tri milijarde evrov vreden sporazum za kohezijska sredstva

Podpis sporazuma med komisarkinim obiskom
Partnerski sporazum za porabo sredstev sta v teh dneh podpisala minister za razvoj in kohezijsko politiko Aleksander Jevšek ter evropska komisarka za kohezijo Elisa Ferreira, ki je bila na obisku v Sloveniji. Po ministrovih besedah lahko v kratkem pričakujemo potrditev programa kohezijske politike "na obeh razvojnih svetih kohezijskih regij, sledi predložitev v formalno potrditev Evropski komisiji. Ob upoštevanju postopkov in rokov upamo, da bo Evropska komisija program odobrila do konca leta."

Širok razpon načrtovanih projektov
Ministrstvo za kulturo se je "s svojimi predlogi ukrepov umestilo v tiste dele finančne perspektive, ki spodbujajo inovativno in pametno gospodarsko preobrazbo, krožno gospodarstvo, prilagajanje podnebnim spremembam, prizadevanje za bolj socialno Evropo in trajnostni in celostni razvoj mest, podeželja in obalnih območij ter lokalnih pobud," piše v sporočilu za javnost.

Na ministrstvu ob tem upajo, da bodo v novi finančni perspektivi s temi sredstvi podprli projekte s področja raziskovalne umetnosti in kulture, kulturno-kreativni sektor, digitalizacijo, razvoj podpornega okolja za delovanje v kulturi, kulturno- umetnostno vzgojo, štipendiranja, socialne vključenosti, energetske prenove stavb javno kulturne infrastrukture ter obnove in revitalizacije kulturne dediščine.