Sindikat kulture in narave Glosa je pozval vlado, ministrstvo za kulturo ter državni zbor in državni svet k takojšnji sprostitvi koncertov in drugih prireditev tako v zaprtih prostorih kot na prostem.

Prizor iz leta 2019: koncertni zaključek 10. rojstnega dne na ploščadi pred Kinom Šiška. Foto: Kino Šiška/Aleš Rosa
Prizor iz leta 2019: koncertni zaključek 10. rojstnega dne na ploščadi pred Kinom Šiška. Foto: Kino Šiška/Aleš Rosa

Sprostitev prireditev bi se morala zgoditi "brez pogojevanj in privilegiranj testirancev, prebolevnikov in cepljencev," so prepričani člani sindikata, ki ob epidemiji zaskrbljeno spremljajo odločitve oblasti. Te namreč posegajo v marsikatero temeljno svoboščino in pravico, tudi na področju kulture in umetnosti, ocenjujejo v Glosi.

Sorodna novica Na kulturnih prireditvah velja PCT-pogoj, razen za mlajše od 18 let v ožjem družinskem krogu

Tudi vprašanje ustavne dopustnosti
"Nikakor ne moremo razumeti, kako je mogoče, da je prav na področju kulturnih dejavnosti naša vlada toliko časa postavljala pogoje, ki so onemogočali uresničevanje temeljnih svoboščin in pravic, celo tako skrajne, kot je sedanji 'PCT-pogoj' in omejitev števila udeležencev. Nesmiselno in neutemeljeno je takšno omejevanje, pogoji so nevzdržni tudi s finančnega in ekonomskega vidika, tako za same izvajalce kot druge udeležence," navajajo v odprtem pismu.

Po njihovem mnenju tega ni mogoče razumeti, ob tem se poraja tudi vprašanje ustavne dopustnosti tovrstnih pogojev, posegov in razlikovanj. "Prav je, da varujemo zdravje posameznika in javno zdravje, to je ena ključnih nalog države, saj gre za najpomembnejšo osebnostno pravico. A v primeru posega v druge temeljne svoboščine in pravice sta nujna resen premislek in skrbna utemeljitev, za koliko časa, kako in s katerimi sredstvi oziroma ukrepi postopati, da ne povzročimo večje škode od koristi," so še zapisali.

Nemški strokovnjaki: Okužbe na prostem zanemarljive

Nadalje ocenjujejo, da smo pozabili, kaj nalaga ustava, in spregledali, da se pod krinko varovanja zdravja ena temeljna svoboščina in pravica zlorablja na škodo drugih, cilj pa pri tem ni popolnoma jasen.

"Velika večina državljanov je omejena pri uresničevanju svoje temeljne svoboščine in pravice do uživanja v umetnosti in kulturi, omenjeno pogojevanje pa kaznuje tudi tiste, ki so zdravi, ki so se držali vseh ukrepov, ki so imeli srečo, da niso zboleli ali pa so celo preboleli covid-19, vendar tega ne morejo dokazati," še piše v odprtem pismu.

Zanemarljiva možnost okužbe na prostem
Spomnili so še na tiste, ki ne želijo testiranja ali cepljenja. Nadalje pa so opomnili tudi na to, da naj bi bila verjetnost za okužbo na odprtem pod enim odstotkom oziroma celo zgolj okoli 0,1 odstotka.

V sindikatu ocenjujejo, da so ti pogoji posegli v pravice delavca in človeka, kot so pravica do dela, svobodnega ravnanja, enakosti pred zakonom. Označili so jih za nedopustne in neustavne ter ob tem opomnili, da jih vlada sprejema s podzakonskimi predpisi oziroma odloki, ki so "vsak teden novi in manj razumljivi". Zato se v Glosi sprašujejo, kdo je vladi dal to pravico.

Sorodna novica V pričakovanju obujanja kulturne dejavnosti: "Kar nekomu pomeni vera, pomeni drugemu kultura"

"Smo mar v izrednem ali vojnem stanju"
Sprašujejo se tudi, ali zakonodajno telo nima več vloge, ki mu jo narekuje in predpisuje ustava. "Smo mar v izrednem ali vojnem stanju in se parlament ne more sestati – le tedaj namreč lahko vlada po 108. členu ustave izdaja uredbe z zakonsko močjo in izjemoma lahko omejuje posamezne pravice in temeljne svoboščine. V vsakem primeru pa mora predsednik republike uredbe predložiti v potrditev državnemu zboru takoj, ko se sestane," so opozorili v pismu.

V sindikatu Glosa so zato pozvali k takojšnji sprostitvi koncertov in drugih prireditev brez pogojevanj, da bi s tem omogočili normalno poslovanje in izvajanje namena, nalog in dejavnosti javnih zavodov, samozaposlenih in vseh drugih ustvarjalcev v kulturi.