Na prireditvah zunaj in v notranjih prostorih bo ob upoštevanju vseh navodil NIJZ-ja in ob izpolnjenem PTC-pogoju mogoča 50-odstotna zasedenost sedišč. Foto: MMC RTV SLO
Na prireditvah zunaj in v notranjih prostorih bo ob upoštevanju vseh navodil NIJZ-ja in ob izpolnjenem PTC-pogoju mogoča 50-odstotna zasedenost sedišč. Foto: MMC RTV SLO

V. d. direktorja Slovenske filharmonije Matej Šarc in direktor Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) Uroš Korenčan pozdravljata sproščanje ukrepov. Vendar dodajata, da ukrepov, kot jih je vlada sprejela za kulturne prireditve, še ni mogoče komentirati.

Šarc je za STA povedal, da s sprejetim odlokom še ni seznanjen, zato ga še ne more komentirati. Po njegovih besedah pa je vselej potreben določen čas, da se stvari operativno postavijo. Podobnega mnenja je tudi Korenčan: "Moj trenutni odziv bi bil, da je težko komentirati, dokler odloka ne preberem, ker je trenutno precej nejasnosti." Kljub temu je poudaril, da gre za premik na bolje, za začetek odpiranja, za katerega je bilo po njegovih besedah že ves čas jasno, da bo postopno.

Sorodna novica Sproščanje ukrepov za kulturne prireditve: zasedenih bo lahko 50 odstotkov sedišč

Zanemarjene nekatere specifike
"Za neživljenjske ali diskriminatorne določbe odloka pa sem prepričan, da jih bo znala vlada v čim krajšem času odpraviti in da gremo s tem v čim bolj polnokrvno sezono 2021/2022," je dejal Korenčan. Po njegovih besedah jim bo postopno odpiranje že ob koncu tekoče sezone "omogočilo vsaj ali pa samo to", da testirajo izvajanje ukrepov in promovirajo prihodnjo sezono.

V LGL-ju računajo na omejitve do konca tekočega koledarskega leta pri kapacitetah, na način, "da bo zagotovo neki razmik med občinstvom potreben in da bodo posledično tudi lastni prihodki okrnjeni, ker ne bomo mogli prodajati polnih dvoran". Računajo pa, da bi v naslednjem letu lahko začeli delati normalno, kar je sicer odvisno od javnozdravstvene slike, ki je neznanka.

Direktor LGL-ja je ob tem dodal še, da so ob trenutnih ukrepih odpiranja določene specifike popolnoma zanemarjene, kot so predstave za otroško občinstvo ali zaključene predstave za šole. "V povezavi s tem še nimamo pravega sproščanja, so stvari, ki jih bodo morali še dodajati tem ukrepom ali pa bodo v nadaljnjem sproščanju popravljene," je prepričan Korenčan.

PCT-pogoj – škodljiva omejitev
Predsednik Art kino mreže Slovenije Jure Matičič je za STA povedal, da spremembe ukrepov prav tako še proučujejo in pozdravljajo zviševanje dovoljenega števila udeležencev na kulturnih in drugih prireditvah. Se jim pa zdi zelo škodljiva omejitev, da bo obisk mogoč le ob negativnem testu, cepljenju ali prebolelosti covida-19 (PCT-pogoj).

V Art kino mreži ocenjujejo namreč, da se glede na stanje precepljenosti in prebolelosti število potencialnih obiskovalcev zniža za dve tretjini, poleg tega dvomijo, da bi se bili ljudje pripravljeni testirati samo za ogled filma. Tovrstna omejitev se jim zdi še posebej škodljiva ob tem, da je kino dokazano zelo varno prizorišče.

Iz kinematografa Kolosej so sporočili, da za zdaj ne bodo odpirali svojih vrat, saj so pogoji odprtja še zmeraj preveč neživljenjski za opravljanje dejavnosti. "Pozdravljamo sicer omilitev dosedanjih zahtev za delovanje, vendar, kot rečeno, v prihodnjih dneh kinematografa ne bomo odprli. Bomo pa poskušali v pogovorih z odgovornimi v prihodnjih dneh priti do sprejemljivih pogojev, tako da bi skozi poletne mesece zopet lahko sprejeli naše obiskovalce," so še zapisali za STA.

"Nam se bo to izšlo"
V nasprotju s tem pa so v SNG-ju Maribor s sproščanjem ukrepov za kulturne prireditve napovedali, da bodo občinstvu znova odprli vrata v soboto. Tako je za ta dan že napovedana premiera kultne ameriške drame Tennesseeja Williamsa Mačka na vroči pločevinasti strehi v režiji Jana Krmelja, za nedeljo pa premiera plesno-glasbenega projekta Carmina Burana v koreografiji Edwarda Cluga in pod taktirko Simona Krečiča.

Tiskovni predstavnik mariborske gledališke hiše Alan Kavčič je za STA povedal, da bodo premieri izvedli pod pogoji, ki jih je napovedala vlada, torej "ob omejenem številu gledalcev, a občinstvo, ki se kvalificira, bo lahko že prišlo". Obisk je tako omejen na 50-odstotno zasedenost dvorane, v kateri bo veljal drugačen sedežni red, kot je veljal pred epidemijo, ker je treba zagotoviti medosebno razdaljo. "Nam se bo to izšlo," je še dodal Kavčič.

Sorodna novica Na kulturnih prireditvah velja PCT-pogoj, razen za mlajše od 18 let v ožjem družinskem krogu

Pogoj 50-odstotne zasedenosti omogočen v primeru sedišč
Vlada je v sredo sklenila, da bo na prireditvah zunaj in v notranjih prostorih mogoča 50-odstotna zasedenost sedišč, pri čemer bo udeležba dopustna le ob upoštevanju PCT-pogoja.

Na ministrstvu za kulturo so za STA pojasnili, da je pogoj 50-odstotne zasedenosti omogočen takrat, ko ponudnik kulturne storitve zagotovi sedišča – npr. kinematografske storitve, gledališča itd. Ob tem se najprej še zmeraj upoštevajo vsi drugi epidemiološki ukrepi, med drugim tudi 1,5-metrska razdalja med obiskovalci prireditve.

V knjižnicah, muzejih in galerijah do 50 ljudi
Knjižnice, muzeji in galerije bodo lahko po novem sprejeli do 50 ljudi, prav tako ob upoštevanju medosebne varnostne razdalje, pri tem pa odpade pogoj enega obiskovalca na 20 kvadratnih metrov, kot velja trenutno. Naštete ustanove morajo ob izvajanju dogodkov, kjer bodo zagotovljena sedišča – denimo koncertov, filmskih projekcij in podobno – prav tako upoštevati omejitev 50-odstotne zasedenosti sedišč, in sicer ob pogoju ustrezne varnostne razdalje, kot jo priporoča Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Novela odloka začne veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu, so še pojasnili na ministrstvu za kulturo.