Festival Francosko-slovenska pomlad bo zaznamoval majsko kulturno dogajanje v Ljubljani. Foto: Inštitut Francais Charles Nodier
Festival Francosko-slovenska pomlad bo zaznamoval majsko kulturno dogajanje v Ljubljani. Foto: Inštitut Francais Charles Nodier
Brata Lumière
Brata Lumière, francoska pionirja kinematografije, bosta 'zvezdnika' prvega dne festivala francoske kulture.
Yann Arthus-Bertrand
V Ljubljano se vrača fotograf Yann Arthus-Bertrand, znan po svojih velikih forografijah lepot planeta Zemlja. Foto: EPA

Festival v organizaciji francoskega inštituta Charles Nodier je namreč odprla projekcija filmov Prva predstava bratov Lumière in Premor Reneja Claira. Pred začetkom predvajanja filmov bo v Slovenski kinoteki zapela še šansonjerka Sonja Lavrenčič. Razpoloženje celotnega večera je zaznamoval pridih Pariza s konca 19. stoletja. Za to je najprej poskrbela Lavrenčičeva, ki nas je ob spremljavi kitarista popeljala v romantično pariško nočno življenje, nato pa še pianist in skladatelj Mitja Reichenberg, ki je v živo spremljal obe filmski projekciji.

Euroteka. Do konca maja se bodo tako v tem edinem preostalem umetniškem kinematografu v Ljubljani zvrstili filmi velikanov filma 20. stoletja, kot so F. Truffaut, J.-L. Godard, J. Renoir in J. Cocteau.

Zven članic frankofonske zveze držav
Večina festivalskega programa bo sicer posvečena glasbenemu izrazu. V tem pogledu je še posebej zanimiva selekcija koncertov, s katerimi francoski inštitut predstavlja kulturo drugih frankofonskih držav. Tako bo na primer 25. maja v Stari elektrarni nastopila plesna in glasbena skupina Badenya iz Burkine Faso, v okviru festivala tako imenovane World Music Druga godba pa bo nastopil Vieux Farka Touré. Gre za sina znamenitega malijskega glasbenika Alija Farke Touréja, ki se je od očetove glasbe distanciral - preigrava trše in bolj rockovske melodije - in ki pa v zadnjih letih vztrajno osvaja afriške odre.

V nadaljevanju Druge godbe bodo v okviru programa francoskega inštituta nastopili še glasbeniki iz Senegala, ki se predstavljajo pod imenom Orchestra Baobab, čeprav ne prihajajo iz katere od nekdanjih francoskih kolonij, pa so izredno zanimivi tudi Lo Cor de la Plana. Pod tem imenom se namreč predstavlja skupina iz Marseilla, ki izvaja tradicionalne posvetne in sakralne pesmi, zapete v okcitanščini.

Vizualno predrugačenje prestolnice
Pomembno pri letošnjem festivalu Francosko-slovenska pomlad je, da se bo kulturno dogajanje 'zažrlo' v samo mestno tkivo. Predvsem to velja za vizualno komponento programa. V Jakopičevem drevoredu v Tivoliju bo do 30. maja na ogled razstava 92 ekoloških fotografij. Dela, predstavljena pod naslovom Živi, so delo priznanih svetovnih fotografov, pod vodstvom v Ljubljani že videnega fotografa Yanna Arthusa Bertranda združenih v organizacijo GoodPlanet.

Sevajoče sardele, ki lebdijo nad Ljubljanico
Med 17. in 25. majem bo na Ljubljanici na ogled ambientalna instalacija francoskega kolektiva, ki ga vodita Caroline Frimat in Jean-Pierre David. Umetniška skupina promovira izum, imenovan aeropero. Napravico, ki vsakomur omogoča vzlet z mahanjem kril, so si tokrat nadele ribice, ki lebdijo nad Ljubljanico. Bistvo razstave pa ni toliko nova tehnika kot igra svetlobe. Ribice se v svetlobi bleščijo in Ljubljanico odenejo v čarobne odtenke. Postavitev Aerosculpture - Sardele nad Ljubljanico je obenem tudi dogodek, ki napoveduje festival Svetlobna gverila.

Za konec ples po glavni mestni ulici
Tudi sklep festivala bo poživil ljubljansko mestno jedro. V sodelovanju z društvom Codeep bodo organizatorji 31. maja na Slovenski ulici priredili veliko zabavo z elektronsko glasbo. Zvezda večera bo francoski VDJ Frédéric Elalouf aka vdj OOF, ki je med drugim tudi tradicionalni gost filmskega festivala v Cannesu. Dogajanje se bo nadaljevalo v Metelkovi Mestu.