Prizor iz predstave Rešeni Edwarda Bonda, s katero se bo na festivalu Vizije predstavilo gledališče GNOSIS z II. gimnazije Maribor. Foto: JSKD
Prizor iz predstave Rešeni Edwarda Bonda, s katero se bo na festivalu Vizije predstavilo gledališče GNOSIS z II. gimnazije Maribor. Foto: JSKD
false
Odprtje festivala sovpada z začetkom Tedna ljubiteljske kulture, ki je letos posvečen prav mladim ustvarjalcem. Foto: JSKD
Z Vizijami se je začel Teden ljubiteljske umetnosti

"Mladi so drzni, nimajo strahu. Pomembno jim je predvsem to, da povedo, kaj mislijo, na kakšen način oziroma prek katerega medija bodo to sporočilo prenesli, pa pravzaprav ni pomembno," pravi Matjaž Šmalc, direktor festivala Vizije, ki je odprl svoja vrata.

Festival tudi tokrat poteka v Novi Gorici, kamor med koncem tedna prihaja okoli 150 mladih iz vse Slovenije in Avstrije. Tradicionalno bodo uprizorili najboljše gledališke produkcije, predstavile se bodo glasbene skupine, prvič pa bodo svoje delo na ogled postavili tudi mladi fotografi. Festival je bil sprva le gledališki, zatem pa so ga razširili. Če je letošnja novost razstava fotografij, pa si v prihodnje leto želijo dodati tudi video, plesno in likovno kategorijo.

Vizija svetlobe za uvod
Odprtje festivala sovpada z začetkom Tedna ljubiteljske kulture, ki je letos posvečen prav mladim ustvarjalcem. Kar 60 iz celotne goriške regije jih bo nastopilo na otvoritvenem dogodku v SNG-ju Nova Gorica z avtorsko odrsko uprizoritvijo Vizija svetlobe Matjaža Šmalca. To bo tudi osrednja otvoritev Tedna ljubiteljske kulture, v kateri bo nastopilo več kot 60 mladih ustvarjalcev.

Tudi sicer bo v Novi Gorici pestro ves dan, saj bodo mladi ustvarjalci z raznimi umetniškimi intervencijami zavzeli trge in ulice tega mladega mesta, nato pa se bo dogajanje nadaljevalo vse do nedelje.

Festivalski program si lahko pogledate tukaj.

Brez delavnic ne gre
Mladi bodo lahko izbirali med tremi izobraževalnimi delavnicami. Pod vodstvom Petra Kusa bodo spoznali različne načine ustvarjanja zvokov, primernih za uporabo v gledališču, in izdelovali izvirna glasbila iz vsakdanjih predmetov in materialov. Matevž Gregorič pripravlja improvizacijsko delavnico. Marko Plantanjim bo povedal več o odrski prezenci in o tem, kako premagati tremo. Ana Ruter, ki je tudi selektorica festivala, pa bo na delavnici skupaj z mladimi raziskovala skupinske dinamike v gledališki predstavi.

Vizionarji za vizionarje
Nastop in vizije vseh udeležencev festivala bo ocenila strokovna žirija v sestavi dramaturg, scenarist, režiser in umetniški vodja gledališča Glej ter predsednik žirije Marko Bratuš, glasbenik in kantavtor Zoran Predin, raper, igralec in lutkar Jose in raper iz primorske regije Smaal Tok. Dobitniki vizionarja, nagrade za najboljšo gledališko in lutkovno predstavo bodo dobili možnost brezplačne udeležbe na različnih poletnih gledaliških in lutkovnih delavnicah, najboljša gledališka predstava v celoti pa se bo uvrstila še v spremljevalni program 54. Linhartovega srečanja, festivala gledaliških skupin Slovenije, ki bo potekal jeseni v Postojni. Najboljši rock skupini bodo študenti Visoke šole za umetnost Univerze v Novi Gorici režirali in posneli videospot.

Letošnji festival ima dve ključni nalogi. Prva je predstaviti, izbrati in nagraditi najboljše mlade ustvarjalce s področja gledališča, lutk, rock glasbe in fotografije, ki so že prestali strogo sito letošnjih selektorjev za posamezna področja: Ana Ruter (gledališče), Matevž Gregorič (lutke), Daniel Leskovic (rock glasba) ter Tone Rački in Sonja Lebedinec (fotografija). Druga naloga pa je prek Tedna ljubiteljske kulture širšo javnost opozoriti na večkrat prezrto dejstvo, da je ljubiteljska kultura tudi mlada in da kultura bogati, ker med mladimi spleta nove in globlje vezi.

Brezplačno si bo mogoče ogledati 10 predstav, med temi so tri lutkovne in ena predstava ugledališčene poezije. Za najboljšo rockovsko skupino se bo potegovalo pet glasbenih skupin. Vključitev fotografije na program festivala pa je nadaljevanje težnje organizatorjev, da vsako leto dogodek obogatijo z novimi oblikami umetniškega izražanja.

Vizije se bodo sklenile v nedeljo s podelitvijo vizionarjev.

Z Vizijami se je začel Teden ljubiteljske umetnosti