V prihodnjih dneh se bodo na različnih lokacijah predstavljale posamezne skupine, skupaj pa bodo ponovno zaplesale v soboto na sklepnem nastopu. Foto: BoBo
V prihodnjih dneh se bodo na različnih lokacijah predstavljale posamezne skupine, skupaj pa bodo ponovno zaplesale v soboto na sklepnem nastopu. Foto: BoBo
Folkart se umešča med najbolje organizirane ter vsebinsko in scensko najkakovostnejše folklorne festivale na svetu. Foto: Festival Lent

Uradno se je Folkart začel s krajšimi predstavitvami vseh letošnjih sodelujočih folklornih skupin na Glavnem odru na Dravi. V prihodnjih dneh se bodo na različnih lokacijah predstavljale posamezne skupine, skupaj pa bodo ponovno zaplesale v soboto na sklepnem nastopu. Okronali ga bodo opolnoči s prvim od dveh ognjemetov v okviru Festivala Lent.

Že četrt stoletja Folkarta in pol stoletja AFS Študent
Folklorni festival Folkart je nastal leta 1989 na pobudo študentske folklorne skupine AFS Študent. Po navedbah organizatorjev je največji slovenski folklorni festival in edini slovenski član svetovnega nevladnega festivalskega združenja CIOFF, ki ga uvršča med najbolje organizirane ter vsebinsko in scensko najkakovostnejše folklorne festivale na svetu.

Slovenijo bo že po tradiciji zastopala Akademska folklorna skupina Študent iz Maribora, ki v letošnjem letu praznuje 50 let ustvarjanja. Jubilej bo zaznamovala z akademijo v ponedeljek na Glavnem odru. Na koncertu pod nazivom Mozaik preteklosti se bodo predstavili sedanji in nekdanji člani društva, med katerimi so tudi številni sodelavci Narodnega doma Maribor, ki prirejajo Festival Lent. Iz Slovenije bosta na Folkartu nastopila še Folklorno društvo Rožmarin iz Dolene in Akademska folklorna skupina Ozara iz Kranja.

Okrnjen, a vendarle pisan program
Iz Argentine je prišla folklorna skupina iz province Santiago del Estero na severozahodu države, ki velja za zibelko pesnikov, pevcev in plesalcev. Z Guamskih otokov prihaja ansambel Inetnon Gefpa'go, ki predstavlja tradicijo pripadnikov ljudstva Chamorro.

Japonsko bo predstavljala bobnarska skupina Sanyo Daiko Dan iz Hirošime s tradicionalnimi taiko bobni. Gostujoča skupina iz portugalskega Fara je najstarejša folklorna skupina v regiji Algarve ter ena najstarejših folklornih skupin na Portugalskem.

Akademsko kulturno-umetniško društvo Ivo Lola Ribar iz Beograda je vodilno amatersko-kulturno društvo v Srbiji, ki letos praznuje 70 let delovanja. Turške barve pa bo zastopala folklorna skupina Cansu iz Ankare, ki je ustanovljena leta 2003 z namenom ohranjanja in negovanja umetnost izvajanja ljudskih plesov in pesmi.