Licence Creative Commons so zaživele tudi v Sloveniji. Foto: CC Slovenija
Licence Creative Commons so zaživele tudi v Sloveniji. Foto: CC Slovenija
Creative Commons se je predstavil v Sloveniji.
Začetek veljavnosti licenc je pospremil Festival ustvarjalnosti in svobodne kulture. Foto: CC Slovenija
Maja Jančič Bogataj
Maja Jančič Bogataj je vodja projekta Creative Commons za Slovenijo. Foto: RTV SLO

Po novem licence ustvarjalcem omogočajo, da lahko po lastni izbiri na avtorskem delu zadržijo le nekatere pravice, ki jim pripadajo po zakonu, druge pravice pa lahko kot spodbudo za njihovo nadaljnje ustvarjanje ali pa kot dovoljenje za zakonito razširjanje in uživanje del po svoji volji prepustijo uporabnikom. Za pravno prilagoditev licenc je
poskrbel inštitut za intelektualno lastnino, kjer so povedali, da proces prilagajanja licenc ni le koristen, ampak tudi nujen.

Ponudil naj bi pravna orodja, ki so prilagojena slovenskemu pravnemu redu, dostopnost v slovenskem jeziku pa bo ustvarjalcem poenostavila postopek licenciranja avtorskih del.

Spoštovanja ustvarjalčeve svobode
Licence Creative Commons so v primerjavi s klasičnim modelom avtorskega prava, kjer je v veljavi načelo "vse pravice so pridržane", namenjene predsvem ustvarjalcem, ki želijo svoje delo predstaviti širši javnosti, ob tem pa zagovarjajo idejo o svobodnem in hkrati zakonitem pretoku ter uživanju del. Po besedah predstavnikov inštituta se z licencami Creative Commons krepita tudi spoštovanje ustvarjalnih dosežkov posameznika in njegova svoboda.

Odziv na nove okoliščine ustvarjanja
Ideja za licence se je porodila na centru Berkman Center for Internet & Society pri harvardskem pravnem oddelku, kmalu pa je dosegla obseg pravega globalnega gibanja, ki skuša svojo dejavnost prilagoditi spremenjenim okoliščinam ustvarjanja. Te namreč že nekaj let prinaša zlasti nenehen razvoj digitalnih tehnologij, medijev in vedno novih načinov kulturne produkcije.

Tako ponuja Creative Commons ustvarjalcem vnaprej pripravljene prostodostopne licence, s katerimi sta jasno določeni dovoljena in nedovoljena uporaba lastnih del, kar omogoča tudi svobodneje in zakonito kroženje del med uporabniki.

Pet kategorij za predstavitev del
Namen festivala, ki je potekal od 26. oktobra, je predvsem druženje ustvarjalcev in izmenjava pogledov v ustvarjalni skupnosti, ob tem pa tudi predstavitev širši javnosti. Svoja dela so predstavili v petih osnovnih kategorijah - besedilo, slika, zvok, video in kombinirani mediji. Z objavo slovenske različice licence se je Slovenija pridružila več kot 20 državam, ki imajo prilagojene CC-licence.