Organizatorji poudarjajo, da Trnfest ustvarjalcem ponuja redko možnost predstavitve širši javnosti, saj ga obišče več kot tisoč obiskovalcev dnevno. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Tišler
Organizatorji poudarjajo, da Trnfest ustvarjalcem ponuja redko možnost predstavitve širši javnosti, saj ga obišče več kot tisoč obiskovalcev dnevno. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Tišler
Demolition Group
Festival bodo 30. julija uvedli Demolition Group. Foto: Jure Urek
Trnfest
Ker še vedno niso našli kupca za prostore KUD France Prešeren, po besedah organizatorjev obstaja verjetnost, da Trnfesta v dosedanji obliki ne bo več. Foto: Blaž Tišler

Festival, ki bo že 22. poskrbel za nepogrešljivo kulturno dogajanje v poletni prestolnici, letos prinaša 33 dni pestrega dogajanja za ljubitelje glasbe, gledališča, razstav, filmskih projekcij, ustvarjalnih delavnic in tudi za najmlajše. Po besedah koordinatorja festivala Andreja Sevška so se pri programu zanašali na pomembnost Trnfesta za nastopajoče.

Podrobnejši program najdete tukaj.

Jello Biafra s skupino The Guantanamo School of Medicine
Trnfest ustvarjalcem kot prostor za predstavitev alternativne, neodvisne glasbene, gledališke in filmske scene ponuja edinstveno možnost predstavitve širši javnosti, saj ga obišče več kot tisoč obiskovalcev dnevno, je dejal Sevšek. Kot pravi, se poznajo finančne omejitve morda le pri nekoliko okrnjenem naboru tujih nastopajočih. A kljub temu jim je uspelo v Trnovo pripeljati frontmana legendarne pankovske zasedbe Dead Kennedys Jella Biafro, ki bo s spremljevalno skupino The Guantanamo School of Medicine v Trnovem nastopil 21. avgusta.
Za začetek stari znanci Trnfesta
Mednarodni poletni festival se bo začel prihodnji torek, 30. julija, z odprtjem razstav v sklopu Poletja v stripu Zoelandija francoske striparke Zoe Thouron ter Ena zgodba z lisičko Mihe Hančiča. Prvi koncert pripada zasedbi, ki je po Sevškovih besedah mnogoletni prijatelj Trnfesta, Demolition Group.
Opozarja tudi na platformo Radia Študent IndieGrad, ki povezuje neodvisno glasbeno sceno in se bo na Zadnjem Trnfestu? predstavila s filmskim, koncertnim ter DJ-večerom. Do sklepa festivala, 31. avgusta, bodo med drugim nastopili še Bitch Boys, Leni Kravac, Dandelion Children, Dirty Sanchez in Red Five Point Star Orchestra.
30-urni Impro maraton
Del programa je tudi letos namenjen gledališkim vsebinam, v prvi vrsti produkciji KUD-a France Prešeren. Znova pa bodo podirali tudi rekord z Impro maratonom, ki bo letos trajal kar 30 ur.
V svetu stripa
Četrtki bodo namenjeni filmskim večerom, med drugim programu Animateke, portretu plezalca Phillipa Ribiera Divji ter filmom študentov AGRFT-ja. V razstavnem prostoru bodo na ogled Babilon Izarja Lunačka, Skrivnostni svet elementov, Mala Stripburgerjeva Mateja Kocjana Koca ter dela norveške stripovske produkcije Nordavind!.
Konci tedna so namenjeni ustvarjalnim delavnicam, na katerih bodo med drugim pletli zapestnice v makrame tehniki, ustvarjali stripe in na delavnici Gledališča zatiranih Vse ali nič. Četrtki bodo tudi dnevi za najmlajše obiskovalce, konec avgusta pa bo Trnovo tradicionalno v gledališče na prostem spremenila Emonska promenada, ki bo potekala med 29. in 31. avgustom.
Kupec prostorov KUD France Prešeren se še vedno ni našel, zato obstaja možnost, da Trnfesta v dozdajšnji obliki ne bo več. S kupnino za prostore želijo namreč poplačati okoli 400.000 evrov dolga, ki je nastal v zadnjih 20 letih.