Nekdanja rafinerija sladkorja v Ljubljani je vendarle dočakala začetek prenove. Gradbinci so območje dotrajane Cukrarne ogradili že pred dnevi, danes pa so začeli s prvimi gradbenimi posegi. Foto: BoBo
Nekdanja rafinerija sladkorja v Ljubljani je vendarle dočakala začetek prenove. Gradbinci so območje dotrajane Cukrarne ogradili že pred dnevi, danes pa so začeli s prvimi gradbenimi posegi. Foto: BoBo
Cukrarna
Galerija Cukrarna bo zrasla na robu središča mesta, a vizija je, kot je dejal ljubljanski župan Zoran Janković, da bo to območje postalo del mestnega središča. Razširili bodo peš cono, že danes pa so pod Fabianijevim mostom odprli tudi skate park, s katerim oživljajo celotno podmostje, od Cukrarne do kolesarske brvi. Foto: BoBo
Pod bližnjim Fabianijevim mostom so rolkarji dobili nov poligon s štirimi rolkarskimi elementi. Foto: BoBo

Gradbinci so območje dotrajane Cukrarne, v kateri želi Mestna občina Ljubljana (MOL) urediti sodobni galerijski prostor, ki bo predvidoma zaživel leta 2021, ogradili že pred dnevi. Sodobni galerijski prostor bo po prepričanju občine popestril ponudbo na področju vizualne in likovne umetnosti ter rešil dolgoletno pomanjkanje velikega razstavnega prostora v prestolnici.

Vizija vzpostavitve galerije svetovnih razsežnosti
Galerijo Cukrarna bo upravljal Muzej in galerije mesta Ljubljana (MGML). Pri projektu, ki ga brez MOL-a sploh ne bi bilo, so po besedah direktorja MGML-ja Blaža Peršina sodelovali številni – prenova se začenja ob pomoči ministrstva za okolje in prostor ter z evropskimi kohezijskimi sredstvi.

Zakaj Ljubljana potrebuje Galerijo Cukrarna, je Peršin utemeljil z besedami: "Ker v Ljubljani ni prostora za večje razstave in večje projekte sodobne in likovne umetnosti, ki ga bo ta prostor ponujal." Ta prostor bo tudi polje združevanja, srečevanja, novih idej in trajnostnega razvoja, ki bo mestu podelil tudi mednarodno noto, je še prepričan Peršin.

Iz stavbe, ki so jo zaznamovali ljudje pred svojim časom in so bili nerazumljeni v svoji veličini, a so pomembno zaznamovali slovenski narod, bo zrasla galerija svetovnih razsežnosti. Tam si bodo obiskovalci po besedah komercialne direktorice družbe Strabag Lidije Žagar lahko ogledali dela svetovnih umetnikov, "ki tudi v večini niso bili razumljeni v svojem času, danes pa vrednosti njihovih del dosegajo nam nerazumljive višine".

MOL bo za celovito prenovo in ureditev galerije v Cukrarni gradbenemu podjetju Strabagu plačala 21,5 milijona evrov. MOL je s sklepom vladne službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko o sofinanciranju prenove pridobila 13,47 milijona evrov, od tega je 10,7 milijona evrov z naslova evropskega sklada za regionalni razvoj, 2,7 milijona evrov pa bo prispevala država.

Vodja službe za razvojne projekte in naložbe na MOL-u Meta Gabron je dejala, da gre za zahtevno gradnjo, v prvih dveh letih naj bi se ukvarjali predvsem z gradbeno-tehničnimi posegi, kot je izčiščenje samega volumna stavbe, zadnje leto sledita postavitev vseh potrebnih odrskih in razstavnih tehnik ter montaža opreme, specifične za izvedbo razstav na najvišji ravni.

V smeri razširitve mestnega središča
Galerija Cukrarna bo zrasla na robu središča mesta, a vizija je, kot je dejal ljubljanski župan Zoran Janković, da bo to območje postalo del mestnega središča. Razširili bodo območje za pešce, že danes pa so pod Fabianijevim mostom odprli tudi skate park, s katerim oživljajo celotno podmostje, od Cukrarne do kolesarske brvi.

Ko bo pravnomočnih še drugih pet lastninskih tožb proti uporabnikom nekdanje tovarne koles na Trubarjevi, pa se bo začela tudi prenova Roga. Obe stavbi, ki sta bili doslej Sloveniji v posmeh, bosta s prenovo v ponos vsakemu Ljubljančanu in Slovencu, je napovedal Janković.