Tožbo zaradi motenja posesti so proti MOL-u poleti 2016 vložili uporabniki nekdanje tovarne. Foto: BoBo
Tožbo zaradi motenja posesti so proti MOL-u poleti 2016 vložili uporabniki nekdanje tovarne. Foto: BoBo

Ljubljansko okrajno sodišče je že aprila letos pritrdilo rogovcem, da je Mestna občina Ljubljana z vdorom v prostore nekdanje tovarne Rog motila njihovo posest. MOL se je na odločitev prvostopenjskega sodišča pritožil, pred nekaj dnevi pa je po pisanju časnika Delo Višje sodišče v Ljubljani pritožbo občine zavrnilo in potrdilo sklep sodišča na prvi stopnji. A trenutno posestno pravico imajo rogovci le začasno, dokler na okrožnem sodišču ne bo rešena še ena zadeva.

Skoraj sočasno s tožbo rogovcev proti MOL-u se je namreč na okrožnem sodišču začelo tudi osem lastninskih tožb, ki jih je občina vložila proti prav toliko rogovcem, ki so se izpostavili kot posestniki. Sodišče je doslej odločilo, da morajo ti rogovci prostore nekdanje tovarne zapustiti in izprazniti, vendar odločitve še niso pravnomočne, saj so se uporabniki Roga nanje pritožili. Z MOL-a so sporočili, da sta pravnomočni že dve sodbi, pričakujejo, da bo v kratkem tako tudi s preostalimi.

Junija 2016 so v prostore nekdanje tovarne sredi noči prišli gradbinci v spremstvu varnostnikov z namero, da vzpostavijo gradbišče in začnejo rušiti stavbe, kar bi bil prvi korak v več milijonov evrov težki načrtovani preobrazbi nekdanje tovarne v novo središče kreativnih industrij. Rogovci so se takrat uprli in preprečili začetek gradbenih del, posredovala je policija. Kmalu zatem je osem uporabnikov nekdanje tovarne proti občini vložilo tožbo zaradi motenja posesti.