Foto:
Foto:

Glede spoštovanja dediščine: jo spoštujem, menim, da se z njo mnogokrat ravna samovoljno - bodisi pretirano restriktivno bodisi pretirano liberalno. Svet nam ponuja mnogo dobrih praks in tudi sami postajamo bolj senzibilni za združevanje zgodovinskega spomina s sodobnostjo.

Majda Širca
Majda Širca o Prešernovi proslavi

Po ministričinih zagotovilih naj bi se tako sprememba Zakona o medijih kot sprememba Zakona o RTV SLO zgodila do konca letošnjega leta, na vprašanje o tem, ali lahko pričakujemo povišanje RTV-prispevka, pa je Širčeva odgovorila, da je predvidena obravnava predloga za povišanje RTV-prispevka v sklopu rebalansa proračuna v februarju oziroma marcu.

Zanimalo vas je tudi nadaljnje dogajanje na filmskem področju, natančneje na Filmskem skladu. "Trenutno se na FS "sestavljajo" in tudi sestavljajo program. V prihodnje jih čaka kar nekaj dela in iskanja boljših poti - tako zakonskih, kadrovskih kot sistemskih," je pojasnila ministrica.

Še vedno je aktualno vprašanje o razveljavitvi odloka o začasni razglasitvi Plečnikove tržnice za kulturni spomenik državnega pomena. Širca pravi, da na ministrstvu za kulturo vztrajajo, da 'Plečnika ne damo'. "…torej ostati mora intakten in zaščiten. Pripravljen je tudi osnutek odloka, ki bo v celoti zaščitil vsa Plečnikova dela v Ljubljani in širši okolici. Razveljavitev, o kateri govorite, pa zato, ker je bil odlok restriktiven in neživljenjski , saj bi npr. onemogočil poseg v asfalt, če bi se pokvarila kanalizacija."

Celoten klepet si lahko preberte tukaj.

Prostorska stiska Narodne galerije
Ena izmed bralk je opozorila na katastrofalno stanje stavbe, v kateri domuje Narodna galerija, kjer si lahko razstavo Slovenski impresionisti in njihov čas 1890-1920 ob slabem vremenu ogledamo ob sprehajanju med škafi, v katere teče voda s puščajoče strehe. Ministrica je priznala, da se je tudi sama »vznemirjena ob škafih« in da ji je direktorica Barbara Jaki, ki po Širčinem mnenju vodi galerijo zelo profesionalno, pojasnila, da je to posledica kondenza. Ob tem pa naj bi Jakijeva hkrati še opozorila na nujnost gradbenih del in prostorsko stisko galerije.

(Ne)reševanje težav ustvarjalcev programa radia Ars
Klepet je privedel tudi do urejanja težav ustvarjalcev radijskega programa Ars, o katerih pravi, da so bila njihova opozorila naslovljena na Programski svet, ki jih pa ni uslišal. "Kot mi je znano, je bil nem večkrat, ne le enkrat. Glede na to, da je del članov PS nedavno od tega javnost in politiko obvestilo o nevzdržni "komercializaciji RTV", predpostavljam, da se bo končno PS zavzel tudi za dobre pogoje programa ARS, ki opravlja temeljno poslanstvo javnega zavoda."

O pripravah Maribora za EPK
Na vprašanje, na kolikšno finančno pomoč lahko upajo pri uresničevanju priprav Maribora za EPK 2012, je Majda Širca povedala, da so pozvali župana, naj predstavi, kako bo Maribor pripravil EPK-projekt. "Zaenkrat so še šibke priprave, MK opozarja na stisko s časom in s konceptom oziroma pripravljenostjo - država se je obvezala, da bo sodelovala in tudi sofinancirala."

Glede spoštovanja dediščine: jo spoštujem, menim, da se z njo mnogokrat ravna samovoljno - bodisi pretirano restriktivno bodisi pretirano liberalno. Svet nam ponuja mnogo dobrih praks in tudi sami postajamo bolj senzibilni za združevanje zgodovinskega spomina s sodobnostjo.

Majda Širca
Majda Širca o Prešernovi proslavi