Glasbena poslastica Vala 202 bo letos premierno gostila tujo glasbeno zasedbo, eno najbolj popularnih britanskih pop-rock zasedb, Keane. Foto: EPA
Glasbena poslastica Vala 202 bo letos premierno gostila tujo glasbeno zasedbo, eno najbolj popularnih britanskih pop-rock zasedb, Keane. Foto: EPA
Festival slovenskega šansona
Slovenski šanson se je vedno zgledoval na primer po francoskem ali pa ruskem šansonu, nemškem liedu, šlagerju, tudi italijanski kanconi in drugih tujih glasbenih oblikah, s tem pa posledično stalno utrjeval dojemanje 'slovenskega šansona' kot nekaj tujega s slovenskim besedilom. Foto: MMC RTV SLO / Stane Sršen
High 5
V okviru projekta Misli z vodo bodo poleg skupine Studio 14 nastopili še Selfmade, Breza, Eidos z Gimnazije Šiška, Mendem, High 5 iz Litije, Me3 s Srednje ekonomske šole Kamnik, Zsa Zsa Bizare, Gravitacija in duo Brina Vidic&Juš Šoltes. Foto: RTV SLO
Lojze Slak
V glasbenem uredništvu prvega programa Radia Slovenija pripravljajo glasbeni projekt z naslovom Diatonični večer Lojzetu Slaku. Slavnostni koncert bo 29. septembra ob 20. uri v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu. Foto: MMC RTV SLO
Boštjan Gorenc - Pižama
Vsak drugi ponedeljek v mesecu bo na Valu 202 Boštjan Gorenc - Pižama gostil Naval smeha. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
ARS
Ljubitelji književnosti so vabljeni tudi, da obiščejo spletno stran programa Ars (www.rtvslo.si/ars), na kateri v rubriki Zvočna knjiga najdejo vrhunske interpretacije pesmi in odlomkov iz del slovenskih avtoric in avtorjev. Tistim, ki jih zanimajo knjižne, gledališke in filmske ocene, je na kožo pisana rubrika Ocene. Foto: RTV SLO

Na Prvem programu Radia Slovenija bodo v jesenskih mesecih organizirali kar nekaj posebnih glasbenih dogodkov. Poleg Festivala Šansona še Festival otroške glasbe Veseli tobogan in diatonični večer Lojzetu Slaku.

Sobotni dopoldnevi
Glasbi je posvečena tudi osvežena glasbena oddaja za predšolske in šolske otroke Violinček, ki je v štirih sezonah najmlajšim poslušalcem predstavila različna glasbena področja in jih naučila ljudskih ter novih umetnih pesmi, ki so bile napisane prav za to oddajo. Violinček bo svoje glasbene zanimivosti predstavljal v okviru oddaje Radijski ringaraja med 8.10 in 8.20, še naprej bo ponujal otrokom in vsem poslušalcem strokovno neoporečne glasbene vsebine in skrbel za razvoj otroške glasbe pri nas. Dotaknili se bodo najrazličnejših področij glasbe - od človekovega glasu, do treme pred glasbenimi nastopi. Glavno Violinčkovo poslanstvo bo spodbujanje glasbene ustvarjalnosti za otroke in glasbeno izobraževanje najmlajših poslušalcev.

Ob 9.05 bodo na sporedu radijske novinarske delavnice za osnovnošolce Radio Hudo, ki bo v novem šolskem letu nadaljeval novinarske delavnice za učence zadnje triade osnovne šole, ki obiskujejo izbirni predmet Vzgoja za medije ali na šoli sami ustvarjajo šolski radio. Končni izdelek novinarske delavnice je priprava in izvedba oddaje Hudo!, ki je na sporedu ob sobotah od 9.05 do 10.00. Učenci sami izberejo temo, ki jo želijo z različnih zornih kotov osvetliti v svoji oddaji, pripravijo posnetke, napišejo scenarij, izberejo glasbo in v oddaji Hudo! tudi nastopajo.

Novost se obeta ob sobotah ob 11.45, ko bo nova oddaja Od muhe do slona odkrivala, svetovala in pomagala, glavni protagonisti pa bodo živali. S pomočjo strokovnjakov bodo podirali tabuje, premagovali predsodke in vzgajali odnos do narave. Prvi oddaji lahko prisluhnete že to soboto.

Vrnitev dolgoletnih ljubljenk
Na Prvi program Radia Slovenija se z jesenjo vračajo tudi priljubljene razvedrilne oddaje. Prizmo optimizma, ki večerne poslušalce razveseljuje vsako prvo soboto v mesecu, bodo 1. septembra prenašali iz Lendave, kjer bo voditelj Milan Krapež gostil Tomaža Domicelja, Tilna Artača in Saša Hribarja, za bogato glasbeno podobo večera pa bo poskrbel Big band RTV Slovenija pod vodstvom Lojzeta Kranjčana. Spočita se z dopusta vrača tudi ekipa Radia Ga Ga. Poznan preplet politične satire, družbenega sarkazma in vrhunske imitacije v izvedbi Saša Hribarja in njegove ekipe bo na sporedu vsako petkovo dopoldne od 7. septembra dalje. Oktober bo rojstni mesec novega radijskega kviza Odgovor se začne na črko, ki bo preverjal splošno znanje in omiko. Pri tem bodo tekmovalci sami izbirali, na katero črko se bo začel odgovor na zastavljeno vprašanje.

Na koncertnem večeru Misli z vodo se bo 22. septembra v Studiu 14 Radia Slovenija predstavilo 10 dijaških glasbenih skupin, ki so bile izbrane na natečaju 1. programa za nove izvirne skladbe s temo 'voda'. Nagrajene so bile že uveljavljene dijaške glasbene skupine, pa tudi glasbeni sestavi, ki so nastali prav za ta razpis. Ena izmed novonastalih skupin, ki ob prijavi na razpis še ni imela imena, se je poimenovala Studio 14, po radijski dvorani, ki bo gostila mlade glasbenike.

Spomin na godca vseh godcev
29. septembra bo ob 20.00 mogoče prisluhniti slavnostnemu koncertu, ki ga bodo v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu posvetili Lojzetu Slaku, godcu vseh godcev. S tem se želijo ob prvi obletnici smrti pokloniti glasbeniku, ki je zaslužen za popularizacijo večglasnega petja in igranja na diatonično harmoniko.

Poglabljanje v šanson in spust po Veselem toboganu
Festival slovenskega šansona
, ki je iz bienalne prireditve prerasel v vsakoletno, bo letos potekal 27. oktobra. Prvi program Radia Slovenija pridobi skladbe in izvajalce za festival z razpisom, izmed prispelih del pa jih strokovna komisija izbere do 12. Razpis je zasnovan glasbeno-vsebinsko zelo široko, saj šanson razume zgolj kot vokalno-instrumentalno glasbeno obliko, podrobneje pa ga ne želi vnaprej določiti. S tem želijo v uredništvu poudariti, da od avtorjev in izvajalcev pričakujemo dela, ideje ter izvedbe, ki bi slovenski javnosti predstavile njihov pogled na to, kaj pravzaprav slovenski šanson sploh je. Pod vprašaj postavljajo tudi rabo besede šanson - izhaja iz francoskega jezika, po slovensko pa ne pomeni nič drugega kot nekaj, kar se poje ob instrumentalni spremljavi.

Festival otroške glasbe Veseli tobogan bo potekal 25. novembra, ko se bodo otroci na odru predstavili z novimi skladbami, napisanimi in prirejenimi zanje. Veselega tobogana pa ne bi bilo brez Otroškega pevskega zbora RTV Slovenija pod vodstvom Anke Jazbec in instrumentalnega ansambla.

Praznovanje s Keane in slovenskimi uspešnicami
Radijski poslušalci so zdaj že navajeni, da s septembrom proslavijo rojstni dan Vala 202, ki za to priložnost pripravi posebno koncertno doživetje. Letos, ko slavi okroglih 40 let, so v Ljubljano povabili svetovno priznane britanske rockerje Keane, ki bodo nastopili 29. oktobra. Poleg njihovega nastopa bo skupina Elevators s številnimi slovenskimi glasbenimi zvezdniki prvič izvedla ekskluziven program slovenskih uspešnic, ki so zaznamovale zadnjih 40 let slovenske zabavne glasbe.

Vsak drugi ponedeljek v mesecu obljubljajo Naval smeha, ko bodo polurni radijski stand up povezali z devetimi celovečernimi dogodki. Prvo prizorišče bo Celje, ekipa slovenskih komikov bo med drugim nasmejala tudi občinstvo v Novem mestu, Kranju, Ajdovščini, Mariboru. Gostitelj Navala smeha bo Boštjan Gorenc - Pižama, za glasbene presežke bo skrbel Duo Jugo, za lokalno začinjene nastope pa bodo zadolženi Tin Vodopivec, Jernej Celec, Janez Trontelj in Mladen Pahović.

Preden se leto prevesi v novo bodo na Valu 202 sklenili še en celoletni projekt Ime tedna z izborom osebe, ki je najbolj zaznamovala leto 2012.

Za kulturne sladokusce
Na 3. programu Ars opažajo, da je ena izmed najbolj priljubljenih bližnjic v programski labirint umetniške radiofonije spletna Radioteka Igranega programa, ki so jo pred nedavnim nadgradili s Poslušalnico. Pripravljajo še nekaj celovečernih premier in spominskih oziroma prazničnih poudarkov. Prvi teden v oktobru se bodo v terminu za radijsko igro na obeh programih spomnili velike slovenske dramske igralke in pesnice Mile Kačič ob 100-letnici rojstva, v zadnjo noč tega leta pa poslušalce pospremili z razigrano Županovo Micko.

Jeseni se bo zaključil anonimni natečaj za najboljšo kratko zgodbo, ki jo bodo razglasili 29. septembra ob 13.05 v mozaični tedenski oddaji Kulturna panorama. Izplača se preveriti tudi spletno stran programa Ars, kjer je mogoče v rubriki Zvočna knjiga prisluhniti vrhunskim interpretacijam pesmi in odlomkov iz del slovenskih avtoric in avtorjev.