Predsednik sklada Janez Bogataj je proslavo označil za eno boljših do zdaj, vendar, kot je poudaril, so morali biti pozorni na državne simbole. Podobno je povedala tudi ministrica. Foto: BoBo
Predsednik sklada Janez Bogataj je proslavo označil za eno boljših do zdaj, vendar, kot je poudaril, so morali biti pozorni na državne simbole. Podobno je povedala tudi ministrica. Foto: BoBo
Mare Bulc
Režiser Bulc je povedal tudi, da je z umetniki delal tedne brez podpisanih pogodb. Foto: RTV SLO

Spomnimo, da je proslavo zasenčila izjava režiserja Bulca, da sta njeno vsebino narekovala upravni odbor Prešernovega sklada in ministrstvo za kulturo. Predsednik sklada Janez Bogataj je proslavo označil za eno boljših do zdaj. Vendar je poudaril, da so morali biti pozorni na državne simbole, podobno pa je takrat povedala tudi ministrica.

Poslanec SMC-ja Dragan Matić je dejal, da ni dobro, če režiser proslave govori o cenzuri, poslanec SD-ja Jan Škoberne pa je mnenja, da bi se morala določena vprašanja "dati na mizo", vendar to po njegovem mnenju ni razlog za "padanje glav".

Matić je v izjavi novinarjem v DZ-ju dejal, da izjave o cenzuri "ne morejo biti preslišane". Kot je dodal, je v predpisih določena vloga odbora, ki "mora skrbeti za to, da državna proslava ostane v nekih določenih gabaritih" in ne krši zakonskih določil.

Ministrstvo poskrbi le za plačilo izvajalcev
Bizjak Mlakarjeva je na seji poslanske skupine DeSUS-a pojasnila, da za državno proslavo skrbi upravni odbor Prešernovega sklada in ne ministrstvo. Na njene besede, da ministrstvo za kulturo s proslavo razen plačila izvajalcev ni imelo nič, je Matić odvrnil, da "bo treba zbrati dodatne informacije o tem, morda tudi opraviti pogovore z vsemi vpletenimi". Po njegovem mnenju bo šele nato mogoča objektivna presoja in oblikovanje verodostojnega stališča. Na tem mestu spomnimo še, da je Bulc povedal tudi, da je z umetniki delal tedne brez podpisanih pogodb.

DeSUS še zaupa svoji ministrici
Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša je dejal, da ministrica za kulturo še uživa njihovo zaupanje. Z Bizjak Mlakarjevo so poslanci na omenjeni seji spregovorili zlasti o vsebinskih predlogih, vezanih na delovanje resorja, ministrica pa je na kratko pojasnila tudi svojo vlogo pri proslavi, kakšne namene je imel režiser in kako je ukrepal upravni odbor sklada, je dodal Jurša.

Škoberne je čestital avtorjem za lepo proslavo, kar se je dogajalo ob robu proslave pa po njegovih besedah kaže na to, da je kultura visoko na prioritetni lestvici državljanov in zato zahteva poglobljeno razpravo. "Morda se določenim vprašanjem predolgo izogibamo, treba jih je dati na mizo in rešiti. Da bi pa zato, ker se vprašanja odpirajo, morale padati glave, pa ne vidim razloga," je dejal na namigovanja o odgovornosti ministrice.

Po mnenju NSi-ja proslava neprimerna, tudi zaradi "neslovenskih umetnikov"
V NSi-ju menijo, da je bila osrednja proslava neprimerna. Kot je v odprtem pismu ministrici zapisala predsednica stranke Ljudmila Novak, protestirajo zaradi vsebine kulturnega programa in izbora nastopajočih umetnikov. Med drugim je izpostavila, da je bil umetniški program skoraj v celoti izvajan v tujih jezikih, nastopajoči pa neslovenski umetniki.

Ob tem je Novakova opozorila še, da bomo junija praznovali 25. obletnico samostojne slovenske države. "Državna proslava ob tej obletnici naj bo skrbno pretehtan umetniški projekt, ki bo vsebinsko verodostojen, umetniško odlično izveden, s svojim sporočilom pa povezovalen in spodbuden za narod," je zapisala predsednica NSi-ja.