Po več tednih negotovosti so organizatorji hongkonškega Art Basla končno sporočili, da zaradi izbruha 2019-nCoV virusa preklicujejo tamkajšnjo osmo izvedbo sejma, ki naj bi sicer potekal med 17. in 21. marcem, poroča The Art Newspaper.

Neizogiben preklic sejma
V pismu razstavljavcem so globalni direktor sejma Marc Spiegler, direktorica za Azijo Adeline Ooi, in direktor za obe Ameriki Noah Horowitz zapisali, da "ni druge možnosti, kot da ga prekličejo". Sicer so razpravljali o odložitvi na kasnejši datum, vendar so to opcijo na koncu zavrnili. Napovedali so še, da bo trgovcem z umetninami povrnjenih 75 odstotkov njihove sejmnine.

"Številni dejavniki so vplivali to odločitev, med drugim temeljna skrb za zdravje in varnost vseh, ki delajo na sejmu in se ga udeležujejo, hudi logistični izzivi, s katerimi se katerimi bi se srečevali pri vzpostavitvi prizorišča in tranzitu umetnin ter vse večjih težav zaradi mednarodnih potovanj, ki nastopijo kot posledica izbruha koronavirusa," so zapisali organizatorji.

Glede na zadnje podatke kitajske Nacionalne zdravstvene komisije je zaradi novega koronavirusa na Kitajskem doslej umrlo 636 ljudi, število okuženih se je povzpelo na 31.161. V zadnjem dnevu so zabeležili 73 novih smrtnih žrtev epidemije in 3143 novih primerov okužbe. Med več kot 31.000 okuženimi jih je 4800 v kritičnem stanju.

Sorodna novica Zdravstveni delavci v Hongkongu zahtevajo zaprtje meje s celinsko Kitajsko

Na hongkonških tleh vsaj 21 okuženih
V Hongkongu, kjer je bilo do včeraj potrjenih 21 primerov okužb in ena smrtna žrtev, so zaprli muzeje in šole. Oblasti so še najavile, da bodo od začetka tega konca tedna vsem, ki s celinske Kitajske vstopijo v to njeno posebno upravno območje, odredile, da se same podvržejo karanteni za 14-dnevno inkubacijsko obdobje virusa.

Spiegler je zapisal, da so se organizatorji sejma "popolnoma zavedali" pomembne vloge, ki jo ima ta sejem na azijskem kulturnem prizorišču in v galerijah, tako v regiji kot širše.
To je šele drugič, da so odpovedali oziroma zamaknili kakšno izvedbo globalne franšize Art Basel. Prvikrat je prišlo do tega, ko so leta 2001 po 11. septembru zamaknili Art Basel v Miami Beachu, kar je organizatorje stalo okoli 4 milijone dolarjev (3,65 milijona evrov).

Sorodna novica Hongkong: Policija s solzivcem in gumijastimi naboji razgnala protestnike

Že tako nemiren Hongkong
Nasploh se je vodstvo Art Basla soočalo z vse večjim pritiskom trgovcev, naj odpovejo sejem. Poslovanje so obremenili tudi že prodemokratični protesti, ki v zadnjih sedmih mesecih pretresajo Hongkong. Kar 24 vodilnih galerij, vključno z galerijami Lévy Gorvy, Lisson in Paula Cooper, je 16. januarja organizatorjem napisalo pismo, v katerem so izrazili zaskrbljenost zaradi zmanjšanja števila tako zbirateljev kot mecenov, ki naj bi se udeležili sejma.

Skrb so izrazili tudi zaradi ogrožene svobode govora zaradi povečanega kitajskega nadzora v tej polavtonomni regiji. "Mnogi izmed naših umetnikov ne želijo svojih del postaviti na ogled na sejmu," so zapisali razstavljavci. Povečanje kitajskega nadzora ni "skladno z njihovim temeljnim prepričanjem v svobodo izražanja," so še zapisali galeristi.