Največji del programa Zavoda Bunker obsega kuriran program v Stari elektrarni, ki ga bogatijo z mednarodnim programom. Foto: Zavod Bunker
Največji del programa Zavoda Bunker obsega kuriran program v Stari elektrarni, ki ga bogatijo z mednarodnim programom. Foto: Zavod Bunker
Nevenka Koprivšek
Direktorica Zavoda Bunker Nevenka Koprivšek je povedala, da nadaljujejo program "na križišču zelo lokalnega in vrhunsko mednarodnega". Foto: BoBo
Škrip Inc.
Med ponovitvami bo tudi predstava Škrip Inc. Foto: Luka Gorjup

V kuriranem programu, ki ga sestavljajo predprodukcije, premiere in ponovitve predstav iz prejšnjih sezon, bodo na oder Stare elektrarne do konca koledarskega leta postavili tri predstave, med drugim delo Tomaža Groma z delovnim naslovom Uličarji. Poleg tega bodo na oder v decembru postavili mednarodno koprodukcijo Vie Negative in finske Oblivie ter projekt Branka Potočana Tudi počasi se daleč pride, kaj šele, če bi stekli.

V prihodnjem letu napovedujejo premiere Wande in Nove deViatorja, Teje Reba in Leje Jurišić, Male Kline ter Jana Rozmana. "To je nekako v grobem to, najbrž pa se bo kaj še spremenilo in bomo še kaj dodali," je povedala vodja programa v Stari elektrarni Mojca Jug.

V Stari elektrarni bodo v kuriranem programu ponudili tudi dve gostovanji Anton Podbevšek teatra, in sicer Amor omnia vincit v režiji Matjaža Pograjca in Vitka si Magdalene Reiter.

Nekaj ponovitev ter nadaljevanje Isker, debatnih večerov in Tabule Rase
Med ponovitvami iz pretekle sezone je Jugova med drugim izpostavila Škrip Inc. in Pisto sveta. Sicer bodo tudi v novi sezoni nadaljevali Iskre, večere, namenjene mladim, še neuveljavljenim umetnikom in drznim, prebojnim idejam že uveljavljenih avtorjev, ter debatne večere Kaj pa kaj drugi pravijo?.

Kot so še pojasnili, bodo tudi letos prostor namenili Tabuli rasi, kamor lahko umestijo "stvari, ki se pojavijo hipno in so tako aktualne v določenem trenutku, da jih želimo pokazati", je dejala Jugova.

Sodelovanje s festivali in "skrb za dobre medsosedske odnose"
Bunker bo v novi sezoni sodeloval tudi z več festivali, med drugim z Mestom žensk, v sklopu katerega bodo na oder postavili tudi Drugo svobodo Leje Jurišić in Teje Reba ter gostovanje Ursule Martinez Moje zgodbe, vaši mejli. Prvič bo v Stari elektrarni potekal tudi festival improvizacijskega gledališča Goli oder. V prihodnjem letu bodo med drugim sodelovali še s februarsko izdajo Gibanice in aprila s festivalom Exodos.

Tudi v novi sezoni bodo sodelovali s sosedi. Tako bo v sodelovanju s četrtno skupnostjo Tabor denimo potekal Dan soseda.

Nagovarjanje mladih kot ustvarjalcev, ne le potrošnikov umetnosti
V elektrarni bodo potekala tudi izobraževanja, med drugim predavanja Inštituta za delavske študije. V sklopu Bunkerjevega evropskega projekta Create to Connect in v sodelovanju s projektom Igrišče za gledališče bo potekala tudi konferenca o mladem občinstvu.

Kot je pojasnila vodja razvojnih projektov pri Bunkerju Alma R. Selimović, je namen projekta zaposliti mlade gledališke ustvarjalce za izvajanje kulturno-umetnostnih vsebin po šolah. V projektu bo sodelovalo več kot 20 šol iz vse Slovenije ter šest umetnikov - Ana Duša, Andrej Jus, Andreja Kopač, Polona Janežič, Nataša Živković in Špela Frlic.